Detské knihy o jedle pre malých aj väčších od vydavateľstva Svojtka

4. 3. 2021
Skutočne zdravá škola

 Detské knihy o jedle pre malých aj väčších od vydavateľstva Svojtka

Vzťah k jedlu si budujeme prakticky od prvých príkrmov a to najmä ochutnávaním a ovoniavaním jedla, testovaním jeho konzistencie malými rúčkami, ale i sledovaním mamičky pri varení a nasávaním atmosféry pri rodinnom stolovaní. Deti však milujú aj hru na varenie v detských kuchynkách, veľmi radi sa zapoja do jednoduchších prác na záhrade. Nesmierne dôležité pre rozvoj bohatej slovnej zásoby a vzťahu k jedlu je i čítanie knižiek o jedle. Už približne od 6. Mesiaca je možné bábätkám ukazovať jednoduché obrázky jedla v leporelách a približne po prvom roku detičky vedia pochopiť i súvislosti ako napríklad, že kravička nám dáva mliečko a sliepočka vajíčka. 

Vydavateľstvo Svojtka má vo svojej ponuke množstvo krásnych knižiek o jedle samotnom aj o pôvode jedla z fariem. Nájdete tam interaktívne leporelá, kde si batoľatá precvičia jemnú motoriku, ale i zábavné okienkové knižky pre staršie deti.

Mnohé knihy nájdete na stránke www.svojtka.sk za výhodné ceny a v zľave až do 50%.

Navyše pre školy a škôlky Svojtka ponúka nákup s 25% zľavou z maloobchodných cien. Stačí sa len zaregistrovať na https://www.svojtka.sk/registrace.

Knižky pre bábätká do 1 roka - základná slovná zásoba

MiniPÉDIA Objavujeme svet! Jedlo

Objavovať jedlo a potraviny s týmto leporelom pre najmenšie deti od jedného roka je zábavné! Pevné stránky s pohyblivými prvkami precvičia aj jemnú motoriku.

Ako vyzerá jabĺčko po rozkrojení? Čo bude dnes na obed? A čo sa natiera na chlieb na raňajky? Je zdravší hrášok, alebo hranolčeky? Ktoré ovocie je oranžové? Rozdelí sa maškrtné dievčatko o cukríky? Stačí len vložiť prštek do správneho otvoru a zľahka vysunúť, zatiahnuť alebo otočiť v smere šípky a hneď bude váš malý objaviteľ poznať odpovede na všetky tieto otázky o jedle. Leporelo je určené pre najmenšie deti od jedného roka a má pevné stránky s posuvnými a otočnými prvkami, a tak si naši najmenší môžu pri prezeraní a rozoznávaní zvieratiek a vecí z farmy precvičiť aj jemnú motoriku. Knižka je s prvkami Montessori.

Odporúčaný vek: od 6 mesiacov

MiniPÉDIA Objavujeme svet hrou! Jedlo

Krásne ilustrované leporelo pre najmenších s otáčavým kolieskom deťom predstaví rôzne druhy jedla a potravín.

Vieš, ako vyzerá jahoda a akú má farbu? A poznáš karfiol? V tejto knižke nájdete veľa ilustrácií potravín a jedál, s ktorými sa tie najmenšie stravníci môžu bežne stretávať. Vrhnite sa s deťmi do učenia a prezeranie si v knižke z obľúbenej série MiniPÉDIA. Vďaka otáčavému koliesku je leporelo ešte zábavnejšie a deti si tak veľmi ľahko precvičia jemnú motoriku. Knižka je s prvkami Montessori.

Odporúčaný vek: od 1 roka

Gazdovstvo

Vieš, kto nám dáva mlieko? S čím pracujú poľnohospodári? Poznaj zvieratá a stroje zo statku. Knižka pre najmenších je určená na osvojovanie si nových slov.

Vaše deti sa dozvedia z tejto obrázkovej knižky, určenej najmä tým najmenším (lebo je zameraná na osvojovanie nových slovíčok), kto všetko na gazdovstve žije a pracuje. Či už je to gazdovstvo, farma alebo poľnohospodárska usadlosť... jedno majú spoločné – je na nich poriadne živo! Prezerajte si ju s deťmi, ukazujte im poľnohospodárske zvieratá, naučte deti zvieratá rozpoznávať a správne pomenúvať. Nad výstižnými fotografiami s menovkami sa deti naučia rôznejšie mláďatá, dozvedia sa, prečo chováme kravy, kto znáša vajíčka aj ako sa robí chlieb. Pre malých poľnohospodárskych nadšencov nechýbajú stránky venované traktorom, kombajnom a ďalším silným strojom. Na gazdovstve je vždy čo robiť, a tak si túto knižku budú môcť deti prezerať po celý rok.

Odporúčaný vek: od 1 roka

Moje prvé slovíčka - Všetko o jedle

Táto bohato ilustrovaná knižka pre deti je ideálna na rozširovanie slovnej zásoby z oblasti jedla. Pomocou slov a obrázkov predstavuje mnoho rôznych pokrmov.

S jedlom sa deti stretávajú od narodenia. Od mamičkinho mlieka prechádzajú postupne k rôznorodejšej strave, a musia sa preto naučiť poznávať, čo všetko si do úst vkladajú. Táto bohato ilustrovaná knižka je ideálna na rozširovanie slovnej zásoby z oblasti jedla a pokrmov. Je tematicky rozdelená napr. na ovocie a zeleninu, mäso, pečivo, mliečne výrobky, domáce zásoby v špajze a príklady pokrmov svetovej kuchyne. Súčasnosť prináša do nášho sveta aj nové druhy jedla napr. v oblasti pečiva, ako sú donuty či mafiny (čo je niečo iné ako slovenský pampúch či tortička!). Aj s týmito slovami a zodpovedajúcimi obrázkami sa deti v knihe zoznámia.

Odporúčaný vek: od 2 rokov

Malý zajačik Záhrada

V tomto nálepkovom zošite nájdu naši najmenší malého zajačika a plno jednoduchých aktivít, ktoré im pomôžu spoznať, čo sa deje v záhrade pri pestovaní ovocia a zeleniny

Nauč sa s malým zajačikom, ako sa starať o záhradu! Ako sa sadia rastliny? Kto postráži úrodu? Máš rád či rada vlastnú vypestovanú zeleninu? Je veľmi dobrá. Staň sa malým záhradníkom! Všetko musíš ešte správne vyfarbiť, spojiť a nalepiť samolepky na tie správne miesta. V tejto knižke sa naši najmenší naučia, čo všetko sa deje v záhrade a na záhone, vďaka jednoduchým aktivitám nielen so samolepkami. Tak rýchlo, pusť sa spoločne s malým zajačikom do učenia!

Odporúčaný vek: od 2 rokov

Moje prvé slovíčka – Všetko o farme

Milá knižka o živote na farme so všetkým, čo k tomu patrí.

Obrázkový slovníček naučí deti názvy množstva vecí, ktoré môžu nájsť na farme. Prehľadne sú tu pomenované rôzne zvieratká, rastliny, stromy, vozidlá a rôzne stroje a iné veci, ktoré k fame patria. Deti sa sa zoznámia s činnosťami, aké treba na farme robiť, i s poľnohospodárskymi výrobkami, na ktorých si môžu pochutnať doma. Slovíčka dopĺňajú krásne farebné ilustrácie, ktoré deti určite zaujmú.

Odporúčaný vek: od 2 rokov

U nás na statku

Táto obrázková kniha so 60 fotografiami, pútavými textami a hádankami je určená všetkým kamarátom zvieratiek, ktorí sa chcú dozvedieť, ako to chodí na statku.

Kniha je určená všetkým malým kamarátom zvieratiek, ktorí sa chcú dozvedieť niečo viac o tom, ako to chodí na statku. Prostredníctvom vyše 60 farebných fotografií zvieratiek, hospodárskych strojov a zariadení poľnohospodárskych usadlostí, pútavých textov a poučných hádaniek prebudí formou hry detskú zvedavosť a sprostredkuje prvé vedomosti o tom, ako to vlastne na statku chodí.

Odporúčaný vek: od 2 rokov

Knižky o pôvode jedla pre škôlkarov alebo prváčikov

Poďme jesť! Šikovník a Nezbedník 

Novinka! Šikovník a Nezbedník sú bratia, ktorých všetci dobre poznáme. Poď sa naučiť správne návyky pri jedle a prečo si umývať ruky. Kopa zábavy a hier nebude chýbať!

To sú oni bračekovia Šikovník a Nezbedník. Šikovník si vždy pred jedlom umýva ruky a dbá na to, aby jedol čisté a čerstvé jedlo. Ale Nezbedník nie! Nechce si umývať ruky, nechce slušne sedieť pri stole a už vôbec nechce jesť zdravé jedlo! Veď to nič, ak si dá to pokazené a staré jedlo. Ale prečo Šikovníka nebolí bruško a môže sa hrať vonku, a prečo je Nezbedníkovi zle a musí si ísť ľahnúť? Z koho si vezmeš príklad? Zo Šikovníka, ktorý si starostlivo umýva ruky a dbá na zdravé a vyvážené jedlo, alebo z Nezbedníka, ktorý je hnusné jedlo a ani si neumýva ruky? V tejto knižke nájdeš množstvo samolepiek, bludísk, doplňovačiek a veľa ďalších aktivít, ktoré ťa zábavnou a hravou formou s vydarenými bračekmi naučia, ako zdravo jesť a dbať na umývanie rúk a predovšetkým aj ako byť dobrým kamarátom.

Odporúčaný vek: od 3 rokov

Čo jeme - Moja prvá knižka

V tejto krásnej ilustrovanej knižke sa dozvieš veľa zaujímavých informácií o jedle. A nielen to, nájdeš tu aj zábavné hádanky a kvízy.

Mrkva, banán, pomaranč, jahody, citrón, slivky, šalát, jablká – spoznáš druhy ovocia a zeleniny na obrázku? Ktoré ovocie máš najradšej? Vieš, čo sú to mliečne výrobky a ako sa vyrába syr? Vieš povedať, kde sa vlastne berú vajcia a odkiaľ získavame mäso? Zaujíma ťa, ako sa pečie chlieb, ako sa produkuje ryža a čo sú to cestoviny? A aké jedlo je tvoje najobľúbenejšie? Nájdeš tu aj hádanky a kvízy, pri ktorých zažiješ veľa zábavy a ešte sa naučíš niečo nové. Tak rýchlo, precvič si svoje vedomostí!

Odporúčaný vek: od 3 rokov

Ako to rastie - Moja prvá knižka

V tejto krásnej ilustrovanej knižke sa dozvieš veľa zaujímavých informácií o rastlinách a plodinách. A nielen to, nájdeš tu aj zábavné hádanky a kvízy.

Hrozno, tráva, púpavy, broskyne, hrach – poznáš druhy rastlín na obrázku? Vieš ako naklíčiť fazuľu? Všade okolo nás niečo rastie. Stačí vyjsť von a uvidíš trávu, strom alebo kvetiny. Dohromady sa im vraví rastliny. Niektoré vyrástli samé od seba, iné vysadili ľudia. Existujú ich tisíce a každá z nich má svoje meno. V tejto krásne ilustrovanej zábavnej knižke sa o rastlinách dozvieš veľa zaujímavých informácií. A nielen to. Nájdeš tu aj hádanky a kvízy, pri ktorých si užiješ veľa zábavy a ešte sa naučíš niečo nové. Tak rýchlo, precvič si svoje vedomostí!

Odporúčaný vek: od 3 rokov

Posvieť si na to – Tajomstvá farmy

Podrž si stránky knihy proti svetlu alebo ich presvieť zospodu... nazrime do stodoly, stajní, do valníka alebo na farmárske trhy.

Zvieratá na farme vyžadujú starostlivosť. Zisti, čo všetko musí farmárka počas roka robiť, aby mala na svojej farme všetko v poriadku. A ako to funguje na susednej farme? Farmár práve odváža na predaj čerstvo narezané kvety. Chceš sa pozrieť do stajní a na pole? S touto knižkou je to možné – stačí každú stránku zospodu presvietiť baterkou. Kto sa skrýva za krmelcom, koho svojimi krídlami zahrieva sliepka, čo robí veterinár v stajni a ako funguje lis na seno? Priprav si baterku a vydaj sa objavovať skrytý svet farmárov. Ideálne čítanie pod perinu!

Odporúčaný vek: od 3 rokov

Môj zošit pozorovaní a aktivít Záhradka

Tento pracovný zošit je iný ako ostatné. Vyzýva ťa na vytvorenie vlastného záhona, či už bývaš v meste, alebo na vidieku. 

Vybuduj si krásny malý záhon v meste i na vidieku! Pochutnať si na vlastnoručne vypestovanom ovocí či zelenine? Nemôže byť nič lepšie! Či už máš záhradu, balkón alebo kúsok prírody v meste, vďaka tomuto zošitu si môžeš vytvoriť vlastný záhon. Ako obohatiť zeminu kompostovaním, kedy sadiť, kedy žať, aké náradie použiť? Aktivity, hry a rady ti pomôžu so záhradníčením a ukážu ti, že najlepším priateľom pestovateľov je sama príroda. Aj ty sa pričiň a konaj vybuduj svoj vlastný záhon a chráň prírodu v meste.

Odporúčaný vek: od 5 rokov


 

Odkiaľ pochádza jedlo?

Odkiaľ pochádza jedlo ktoré máme každý deň na stole? Pozri sa pod okienko a dozvieš sa to a ešte omnoho viac.

Máme ich na stole každý deň – mlieko, syry, mäso, ovocie i zeleninu. Kde sa však všetko to jedlo vzalo? Myslíš, že zo supermarketu? Kdeže! Všetko, čo jeme, sa muselo najprv niekde vypestovať alebo chovať, potom spracovať, uložiť, zabaliť ... Je to dlhá cesta a ty ju teraz vďaka tejto knižke môžeš spoznať. Odkiaľ získavame mlieko? Ako sa pestujú jahody, pomaranče alebo hrášok? Všetko dôležité o jedle a potravinách, domácich i exotických, sa dozvieš z tejto krásne ilustrovanej knižky s množstvom okienok. Pod každým z nich sa skrýva veľa zaujímavostí a informácií o rastlinách, zvieratách, ako sa chovajú či pestujú, a čo všetko treba urobiť predtým, než sa jedlo dostane do obchodov a do našej špajze alebo chladničky. Otvor knihu a objavuj! Dobrú chuť!

Vek: od 6 rokov

Knižky o zaujímavostiach o jedle pre staršie deti 

Farma, ktorá nás živí

Sleduj v priebehu celého roka život na farme. Spoznaj činnosti, ktoré treba na rodinnej farme robiť, rôzne zvieratá, plodiny, stroje.

Odkiaľ pochádza to, čo jeme? Akú úlohu v tom hrajú farmy? Čo obsahuje práca farmára? Sleduj v priebehu celého roka život na farme, ktorá hospodári ekologickým spôsobom, a zisti, ako farmár pestuje čerstvé a chutné potraviny trvalo udržateľným spôsobom. Spoznaj činnosti, ktoré treba na rodinnej farme robiť, rôzne zvieratá, plodiny, stroje a tamojší kolobeh života.

Vek: od 7 rokov

Pozri sa dovnútra potravín

Zoznám sa vďaka tejto encyklopedickej knižke s viac ako 60 okienkami s tým, odkiaľ pochádzajú potraviny, ktoré ješ.

Spoznaj všetko, čo ješ – od rôznych druhov ovocia a zeleniny, cez potraviny z obilnín a potraviny živočíšne, až po tie, ktoré získavame z mora, ale aj sladkosti a ďalšie. Táto knižka ti odpovie aj na to, prečo vlastne musíš jesť. Odkry teda okienka a dozvieš sa, ako sa pšenica z poľa mení na peceň chleba, kde sa pestujú rôzne druhy ovocia a zeleniny, ako sa vyrába čokoláda a mnoho, mnoho ďalšieho.

Odporúčaný vek: od 7 rokov

100 faktov, ktoré musíš poznať – Jedlo

Najzaujímavejšie fakty o jedle a potravinách zhromaždené v jedinej knižke pre všetkých milovníkov gastronómie i priaznivcov zdravej stravy.

Viete, že ľudia zjedia viac žralokov než žraloky ľudí? Alebo, že ovocie durian páchne tak, že je v niektorých vlakoch a autobusoch zakázané? Prečo voda v zelenom pohári chutí chladnejšie? A ktoré korenie je drahšie ako striebro i zlato? V tejto knižke, ktorú zostavil tím potravinových expertov, nájdete mnoho prekvapivých informácií o jedle. Je písaná aj ilustrovaná nanajvýš vtipne a názorne a je to ideálne čítanie pre všetkých milovníkov gastronómie i priaznivcov zdravej stravy. Čítať si o jedle ešte nikdy nebolo zábavnejšie. Ale pozor, neodporúčame čítať na lačno!

Odporúčaný vek: od 9 rokov

Bonusové tipy nielen o jedle:

Čo sa deje – Recyklujeme

Plastové aj sklenené fľaše, kartóny a papiere. Vieš, čo sa dá recyklovať? Počúvaj veršíky a pohybuj obrázkami v tomto leporele, dozvieš sa, čo je to recyklácia.

Plasty, papier, sklo... čo všetko sa dá recyklovať? A do akého kontajnera to patrí? Prečo by sme nemali pri čistení zubov nechať tiecť vodu? Toto veršované leporelo naučí deti od jedného roka hravou formou základy životného štýlu šetrného k prírode. Má pevné stránky s posuvnými a otočnými prvkami, a tak si dieťa pri prezeraní knižky súčasne precvičí jemnú motoriku. Na jednotlivých stránkach môže posúvať, ťahať, otáčať. Objaví nové veci, o ktorých sa môžete spoločne porozprávať!

Odporúčaný vek: od 1 roka

Prečo potrebujeme včely? - Prvé otázky a odpovede

Spoznaj čarovný svet usilovných včielok v tejto krásne ilustrovanej knižke.

Kde včely bývajú, ako žijú a čím sa živia? Vieš, prečo včely chováme a čím sú pre nás užitočné? Nielen tým, že vyrábajú sladký med, ale bez nich by sme nemali vlastne žiadne ovocie ani kvety. Ako je to možné? Nielen na tieto otázky nájdeš odpovede v tejto krásnej knihe z radu populárnych ilustrovaných encyklopédií s odklápacími okienkami.

Odporúčaný vek: od 4 rokov

fotografie z článku: archív Svotka

Spracovala Andrea Jazbec
Detské knihy o jedle pre malých aj väčších od vydavateľstva Svojtka 1Detské knihy o jedle pre malých aj väčších od vydavateľstva Svojtka 1Detské knihy o jedle pre malých aj väčších od vydavateľstva Svojtka 1Detské knihy o jedle pre malých aj väčších od vydavateľstva Svojtka 1Detské knihy o jedle pre malých aj väčších od vydavateľstva Svojtka 1Detské knihy o jedle pre malých aj väčších od vydavateľstva Svojtka 1Detské knihy o jedle pre malých aj väčších od vydavateľstva Svojtka 1Detské knihy o jedle pre malých aj väčších od vydavateľstva Svojtka 1Detské knihy o jedle pre malých aj väčších od vydavateľstva Svojtka 1Detské knihy o jedle pre malých aj väčších od vydavateľstva Svojtka 1Detské knihy o jedle pre malých aj väčších od vydavateľstva Svojtka 1Detské knihy o jedle pre malých aj väčších od vydavateľstva Svojtka 1Detské knihy o jedle pre malých aj väčších od vydavateľstva Svojtka 1
Späť na zoznam