Časté otázky

Najčastejšie otázky a naše odpovede

Kto ste?

Sme rodičia a nadšenci so záujmom o výživu a vedomosťami o výžive, vyvíjame občiansku iniciatívu. Máme svojich odborných garantov a mnohých podporovateľov, vrátane nutričných terapeutov. Naše požiadavky vychádzajú zo zahraničných skúseností a funkčného systému (napr. Food for Life Partnership vo Veľkej Británii, Skutečně zdravá škola v Českej republike) a opierajú sa o vedecké štúdie a poznatky.

Presadzujete vegetariánsku stravu do školských jedální?

Nie, nejde nám o presadenie tohto alebo iného výživového smeru. Chceme, aby deti mali možnosť voľby a aby sa v školských jedálňach mohli spolu s ostatnými najesť aj tie deti, ktoré majú diéty (zo zdravotných alebo rodinných dôvodov). Máme na mysli najčastejšie žiadané, t.j. bezmliečnu, bezlepkovú, bezmäsitú diétu a chceme, aby boli ALTERNATÍVOU k bežnej strave, ktorú si môže dieťa/rodina vybrať, ak má jedáleň možnosti a kapacitu túto alternatívu ponúknuť.
Školská jedáleň musí ponúknuť zostavu, obsahujúcu mäso, mlieko a lepok. Chceme iba, aby mali deti možnosť plnohodnotnej, vegetariánskej voľby. S podporou rôznych medzinárodných lekárskych, výživových organizácií a dostupných vedeckých informácií sa domnievame, že správne aplikované vegetariánstvo je vhodné v každom veku a môže byť i pre deti plnohodnotným spôsobom stravovania.

Ako si predstavujete zdravú výživu?

Zdravé jedlo je pripravené zo základných, prirodzených, kvalitných surovín od mrkvy, cez fazuľu až po steak. Takéto potraviny obsahujú najviac živín a výborne chutia. Preto nie je potrebné “vylepšovať” príchuťami. Odporúčame uprednostniť sezónne suroviny z nášho regiónu v bio kvalite. Najzdravšie jedlo je vlastnoručne pripravené a spoločne zjedené za jedným stolom so svojimi blízkymi. Z polotovarov dávame prednosť tým najmenej priemyselne upraveným, napríklad maslu pred margarínom.

Kritizujete systém slovenského školského stravovania?

Ponúkame konštruktívnu kritiku aktuálnych výživových odporúčaní pre školské stravovanie na Slovensku, ktoré majú takmer 25 rokov a nezodpovedajú súčasným poznatkom o výžive detí. Na základe odborných znalostí a skúseností zo zahraničia sme oslovili ministerstvá s konkrétnymi návrhmi, ako zmeniť súčasné výživové odporúčania.Táto téma sa presadila medzi novinármi, rodičmi a širokej verejnosti. Sme vďační, že ju šíria rôznymi spôsobmi ďalej.

Chcete kontrolovať školské jedálne, alebo im radiť čo majú robiť lepšie?

Nie. Iba vyzývame rodičov k aktívnemu záujmu o stravovanie svojich detí. Aktívni záujemcovia sa môžu stať regionálnymi koordinátormi Skutočne zdravej školy. Po zaškolení môžu diskutovať so školami o možnostiach ich zapojenia do programu Skutočne zdravá škola.
Na zapojenie do programu SZŠ je nevyhnutné rozhodnutie samotnej školy. V prípade záujmu jej koordinátor poskytne know-how a ponúkne možnosti, ako sa zapojiť, môže pomôcť s organizáciou kurzov varenia, alebo návštevy na biofarme. Ale vždy len na požiadanie školy, ktorá zo svojich radov vyberie školského koordinátora. Regionálnymi koordinátormi sú spravidla vzdelaní rodiča, ktorí sa dlhodobo venujú téme výživy.

Nie sú vaše odporúčania nereálne? Zdravá strava a lokálne potraviny sú drahé.

Kvalitne a zdravo sa dá variť aj pri súčasných možnostiach, ako hovorí zakladateľka Jem iné Janica Lacová. Denne pripravujú jedlá pre stovku žiakov materských a základných škôl. Na prvom mieste je autentická chuť jedla, to znamená, plná chuť bez umelých dochucovadiel, ďalej varenie z čerstvých a regionálnych surovín. Garantujú, že 90 % ovocia a zeleniny, použité v týždennom menu, je dostupné sezónne.
Na otázku “Je zdravé varenie drahé?” Janica odpovedá: “Vyjadrenie, že zdravá strava je drahá, je zavádzajúce. Tento pohľad je krátkodobý, pretože si mnohí z nás neuvedomujú, že nekvalitnou stravou si spôsobujeme zdravotné problémy, ktoré sa v konečnom dôsledku prejavia vo forme zvýšených výdavkov na liečbu. Kvalitné potraviny majú na prvý pohľad vyššiu cenu, ale na druhej strane, vyššiu hodnotu. Pri správnom zostavovaní jedálneho lístku zo sezónnych potravín sa dá dokonca ušetriť. Dôležité je tiež vedieť recyklovať (v dobrom slova zmysle) zvyšky v kuchyni a vedieť využiť aj suroviny, ktoré bežne považujeme za odpad, ako sú orezky z mäsa či vňate zo zeleniny. Netreba tiež zabúdať na to, že kvalitné suroviny nie sú prázdne a lepšie nás zasýtia, čiže ich nepotrebujeme zjesť také veľké množstvo, ako sme pri bežných, lacnejších jedlách zvyknutí."
A ešte dopĺňame, že niektoré z našich odporúčaní stravu dokonca zlacňujú. Napríklad voda a nesladené čaje vyjdu určite lacnejšie, ako práškové koncentráty a sladené čaje.

Už jestvuje veľa občianskych a odborných organizácií, ktoré sa venujú výžive (stravovaniu) v školách. Nenosíte drevo do lesa?

Veľký počet týchto organizácii svedčí o existencii problému. S väčšinou týchto organizácii spolupracujeme, alebo prinajmenšom komunikujeme a zhodujeme sa na našich odporúčaniach a cieľoch.
Naša iniciatíva vyniká komplexnosťou, s ktorou riešime problém. Ako jediní pracujeme aj na zmene štátnych výživových odporúčaní a ako jediní prinášame zo zahraničia na Slovensko otestovaný a fungujúci program pre školy Food for Life Partnership/Skutečne zdravá škola. Popritom pracujeme priamo so školami a škôlkami, ktorým poskytujeme know-how na zlepšenie súčasného stravovania a programy, ktoré vedú deti k porozumeniu významu a pôvodu jedla. Skutočne zdravá škola pôsobí celoštátne a môže sa na nás obrátiť akákoľvek škola alebo škôlka.

Ako sa dá zabezpečiť v školách pitná voda ako základ pitného režimu?

Pitná voda z vodovodu sa môže ponúkať v školských jedálňach v džbánoch alebo nádobách, určených na čapovanie vody, ktoré sa samozrejme primerane umývajú. V budove školy sa môže pitná voda ponúkať z tzv. fontánok, alebo si deti načapujú do fľašky či hrnčeka. Viac informácií môže každej škole podať príslušný pracovník miestnej hygienickej stanice, pozná konkrétnu školu a pravidelne tam chodí.

Ak máte ďalšie otázky, neváhajte nám prosím napísať na