Ciele programu Skutočne zdravá škola
-
zdravé deti
-
potravinovo gramotní ľudia
-
aktívne miestne spoločenstvá
-
udržateľné hospodárstvo
-
zdravé životné prostredie
Vízia programu Skutočne zdravá škola
Vznik projektu na Slovensku je reakciou na aktuálnu situáciu v oblasti verejného stravovania v štátnych stravovacích zariadeniach, ako aj na nárast civilizačných ochorení na Slovensku. Používanie nekvalitných surovín, nevyvážená strava, nárast obezity, ale aj porúch príjmu potravy, nezáujem detí o kvalitnú a vyváženú stravu, ekonomicky neefektívne vedenie kuchýň – to sú nedostatky, s ktorými sa v súčasnosti môžeme stretnúť na školách a verejnosti.
Piliere
Angažovanosť
-
Akčná skupina, ktorá sa sa venuje zlepšeniu v oblasti stravy
-
Škola svojich stravníkov informuje o zložení a pôvode pokrmov
-
Podpora žiakov a rodičov, aby prichádzali s nápadmi na zmeny v oblasti stravovania
Kvalita stravy a pôvod surovín
-
Používanie prevažne čerstvých surovín a len minimum alebo žiadne polotovary
-
Podpora lokálnych a regionálnych dodávateľov potravín
-
Základ pitného režimu je pitná voda
Vzdelávanie
-
Zapájanie sa do mimoškolských vzdelávacích aktivít v oblasti výživy a zdravia
-
Téma udržateľného stravovania je zakomponovaná v učebných osnovách vybraných predmetov
-
Navštevy fariem, pestovanie na záhrade alebo v budove školy, lekcie varenie a spoznávanie tradičných remesiel
Zodpovednosť
-
Vzdelávanie v téme udržateľného stravovania - učitelia, rodičia, deti, aj pani kuchárky
-
Triedenie odpadkov, kompostovanie a snaha o minimalizáciu potravinových zvyškov
-
Využívanie ekologických čistiacich prostriedkov
Komunita
-
Organizácia kulinárskych súťaží a podujatí
-
Zapájanie a motivácia k zdravému stravovaniu aj smerom k rodičom, prarodičom
-
Zdieľanie aktivít v oblasti zdravého stravovania s verejnosťou a inými školami
Na zamyslenie
V Slovenskej republike funguje viac ako 4000 prevádzok školského stravovania*. V nich sa denne stravuje takmer 800 000 detí (čo predstavuje asi 70 percent z celkového počtu detí od MŠ po SŠ), ktoré za rok v školskej jedálni zjedia približne 180 miliónov pokrmov* (zdroj: 2muse). To predstavuje obrovskú príležitosť na ozdravenie detí a celej spoločnosti.
Ak sa téma jedla a stravovania v školskej jedálni stane súčasťou vzdelávania a deti sa dozvedia, odkiaľ pochádzajú potraviny a ako sa vyrábajú, pravdepodobne sa rozhodnú pre zdravý spôsob stravovania.
Ak začnú jedálne nakupovať poľnohospodárske suroviny a potraviny od miestnych farmárov a výrobcov vo väčšej miere, ich kúpna sila pomôže vytvoriť pracovné miesta a prinesie ďalšie výhody miestnej ekonomike, najmä na vidieku.
„Deti, ktoré porozumejú hodnote jedla, budú v budúcnosti kupovať kvalitnejšie potraviny“.
Kým predškolák dokončí svoje stredoškolské štúdium, skonzumuje viac ako 4 000 pokrmov v školskej jedálni, čo predstavuje 4 000 príležitostí na posilnenie tela a mysle, na maškrtenie bez negatívnych následkov na zdravie a na pochopenie vzťahu medzi jedlom, ktoré jeme a svetom, v ktorom žijeme.
*Za poskytnutie faktov a štatistických údajov ďakujeme prieskumnej agentúre 2muse.