Kvetinové bomby

20. 5. 2021 - 23. 5. 2021 | 00:01 - 23:59
Celé Slovensko / školy, komunity, firmy, domácnosti.

Zachráňme včely

Slow Food Europe vyhlasuje "Výzvu na rozhádzanie kvetinových bômb" na podporu Európskej občianskej iniciatívy "Zachráňte včely a farmárov", ktorá je zároveň celoeurópskou kampaňou, zameranou na zozbieranie 1 milióna podpisov, ktoré zaviažu inštitúcie EÚ k splneniu kľúčovej požiadavky: poľnohospodárstvo bez pesticídov; poľnohospodárstvo, ktoré rešpektuje farmárov, spotrebiteľov, zvieratá a planétu. Na výrobu "kvetinových bômb" máte ešte čas a ste pozvaní, aby ste ich na svetový deň včiel (20. mája) a nasledujúci víkend porozhadzovali po záhradách alebo na súkromných a verejných, na to vhodných, priestranstvách.

Ako sa môžete zapojiť?

Potrebujeme vašu pomoc, aby ste dali vedieť o "Výzve na rozhádzanie kvetinových bômb" a o Európskej občianskej iniciatíve "Zachráňte včely a farmárov". 

Ako? Je to jednoduché:

  • Podpíšte Európsku občiansku iniciatívu tu: https://www.slowfood.com/save-bees-farmers/ 
  • Navštívte webstránku "Flower Bomb Challenge" (výzva na rozhádzanie kvetinových bômb"), ktorá je len v anglickom jazyku, alebo si prečítajte článok na webstránke (https://www.slowfood-pressburg.sk/news-/), v ktorom nájdete ďalšie informácie o iniciatíve ako i samotnej výzve;
  • Vyrobte veľa kvetinových bômb! Neváhajte odfotiť alebo natočiť svoje videá v akcii a označte aspoň troch priateľov na sociálnych sieťach, aby ste ich povzbudili k výrobe vlastných kvetinových bômb a k podpisu Európskej občianskej iniciatívy.

Od 20. do 23. mája odfoťte svoju ruku, ktorá drží vaše kvetinové bomby. Následne ich porozhadzujte a fotku svojej ruky zverejnite na sociálnych sieťach pomocou hashtagov #FlowerBombChallenge #SaveBeesandFarmers

Nezabudnite označiť na Facebooku: @slowfoodinternational @slowfoodpressburg a @skutocnezdravaskola

Instagrame: @slowfood_international @slowfood_pressburg @skutocnezdravaskola

AKO SI VYROBIŤ kvetinovú bombu?

Kvetinová bomba je guľa, vytvorená z kompostu, hliny a semien. Kompost a hlina pôsobia ako nosič semien, aby ich bolo možné hodiť do diaľky, prehodiť cez steny alebo ploty na opustené pozemky, do záhrad, na neudržiavané zabudnuté priestranstvá.

Na výrobu kvetinových bômb budete potrebovať:

Semená divých / lúčnych kvetov (dajú sa kúpiť v semenárstvach, alebo v obchodoch so záhradkárskymi potrebami)

Hlinu

Kompost bez rašeliny

Vodu

Misku na prípravu zmesi

Krok za krokom

Zmiešajte 1 šálku semien s 5 šálkami kompostu a 2 až 3 šálkami ílovitého prášku (môžete namiesto neho použiť ílovitú pôdu) v miske. Rukami pomaly primiešavajte vodu, kým sa všetko nezlepí do pevnejšej hmoty. Zo zmesi vyformujte gule a nechajte ich usušiť na slnečnom mieste.

Pripravené semenné bomby vyhodíte do záhrady, na priestranstvá v okolí škôl, na zanedbané kruhové objazdy, opustené priestranstvá, kvetinové záhony, alebo aj do črepníkov.

A nezabudnite sa s nimi odfotiť a zdieľať s nami vašu misiu!

Odporúčame vám, aby ste vo svojich kvetinových bombách použili semená divých kvetov. Budete tak mať väčšiu šancu prilákať opeľovače. Prečo? Druhy divých kvetov sú pôvodné alebo naturalizované rastliny, ktoré rastú samy bez kultivácie a pomoci. Mnoho opeľovačov pochádza tiež z tejto oblasti a budú vyhľadávať rastliny, ktoré rastú v ich prirodzenom prostredí. Je to súčasť plánu prírody: Kvetiny a opeľovače sa navzájom potrebujú, aby prežili!

A nezabudnite podpísať (TU) a zdieľať iniciatívu #SaveBeesandFarmers


Späť na zoznam