Ako zabaliť desiatu hravo a zdravo

23. 3. 2022
Skutočne zdravá škola

Ako zabaliť desiatu zdravo a hravo?

Dnes je v ponuke široká škála produktov, ktorými môžeme nahradiť jednorazové balenia. Dieťa si môže vybrať z dizajnov a farieb presne podľa svojich predstáv. A my rodičia podľa toho, čo a koľko budeme školákom do obalov baliť.

Pri výbere by sme mali zamerať na to, aby bol obal na jedlo ľahký a jednoduchý na používanie. Prestávky sú krátke a deti chcú toho veľa stihnúť, preto je fajn, ak desiatu alebo olovrant majú naozaj po ruke. Ak im jedlo rozdelíme na menšie kúsky, môžu sa navyše podeliť s kamarátmi.

K jednoduchým obalom, ktoré máme vyskúšané, patrí jednoznačne voskový obrúsok Bee´s wrap. Je vhodný na rožok, bábovku, sušienky. Zdravá zelenina a ovocie sa v ňom tiež hravo schovajú. Je to vlastne bavlnený látkový obrúsok s vrchnou vrstvou zo včelieho alebo rastlinného vosku, ktorý nám poslúži ako náhrada servítky.

Nielen deti si určite obľúbia veselé bavlnené obaly na jedlo. Tieto vrecká vnútornou nepremokavou vrstvou schovajú sendvič, zeleninu, oriešky, alebo slané či sladké dobroty. Po použití ich stačí pretrieť vlhkou handričkou, ak je znečistenie väčšie, môžete ich oprať. Zatvárajú sa najčastejšie na zips alebo suchý zips.

Poznáte extra ľahké silikónové vrecko? Kvalitné silikónové vrecká Stasher alebo Hugger Bag sú skvelou možnosťou ako odniesť so sebou chlebík, ovocie, zeleninu, alebo aj restované mäso. Vrecká sú vzduchotesné a veľmi jednoducho sa otvárajú, preto sa výborne hodia na drobný snack, ktorý deti môžu jesť napr. ako olovrant cestou na krúžky. Vrecko si môžete vybrať v rôznej veľkosti podľa potreby. V bezobalovom obchode si môže dieťa priamo do vrecka kúpiť svoje obľúbené drobnosti na chrumkanie. Viete, že chrumkajú aj niektoré druhy zeleniny?

Kvalitný desiatový box oceníte nielen, ak balíte deťom väčšiu desiatu. Ideálne sú boxy, ktoré majú viac samostatných priehradok, do ktorých môžete zbaliť chlebík, nátierku, syr, zeleninu, zdravý snack,... Desiatový box Monbento Tresor sa skladá z 3 vzduchotesných misiek - z 2 menších a 1 väčšej. Navyše si ho dieťa môže dotvoriť výmenou kruhového obrázku v hornej časti. Na teplé jedlá alebo výživné polievky, najmä pre starších v zimnom období, odporúčame termosky na jedlo. Ak majú deti radi šaláty alebo jogurty, odporúčame nerezové alebo plastové poháre. Poháre od Lékué z tvrdeného plastu majú aj silikónovú misku, do ktorej môžete dať zálievku – zelenina a oriešky sa nerozmočia a školák si šalát jednoducho ochutí práve vtedy, keď ho na neho bude mať chuť.

K zdravej desiate nepochybne patrí aj zdravá fľaša. Dodržiavať pitný režim, nielen v letných mesiacoch, je veľmi dôležité. Jednorazové PET fľaše sa častým používaním stenčujú a usádzajú sa na nich rôzne baktérie. Navyše, zmäkčené plasty po čase vypúšťajú do vody toxické látky. Preto by sme ich naozaj nemali používať znova. Nerezové, sklenené, alebo fľaše z kvalitných plastov tak chránia nielen planétu, ale najmä naše zdravie.

Fľašu by sme mali vyberať tak, aby sa dieťaťu dobre držala, dobre sa mu z nej pilo, a aby si ju vedelo samé pohodlne otvoriť a zatvoriť. Ak rado pije zo slamky, poobzerajte sa po fľaši, ktorá ide rozobrať. Slamku je potrebné pravidelne umývať, je náchylná na plesne. Nerezové termo fľaše využijete v zime na teplý čajík, v lete naopak udržia nápoj príjemne chladivý.

Zabaliť desiatu alebo olovrant zdravo a ekologicky je jednoduchšie, ako sa zdá. Navyše, ak budeme deťom už teraz ukazovať, ako žiť zdravšie a ekologicky, je pravdepodobné, že si to osvoja a zdravé návyky budú odovzdávať ďalej svojim deťom.

Náš tip na záver: Pri balení môžete deťom k desiate napísať milý krátky odkaz, alebo nakresliť malý obrázok. Určite sa potešia :)

Keď si budete kupovať nádoby alebo obaly na potraviny z e-shopu Ekonetky, môžete využiť kód zdravaskola10 na získanie 10-15% zľavy pre školy zapojené do programu Skutočne zdravá škola.

Späť na zoznam