Metodické materiály a návody pre učiteľov a ostatných členov Akčnej skupiny

Z navrhnutých tém vyberte oblasť, ktorá vás zaujíma. Môžete zvoliť aj cieľovú skupinu, hľadať aj podľa názvu alebo kľúčového slova. Metodiky prešli odbornou kontrolou MUDr. Adely Penesovej, PhD. a MUDr. Jany Babjakovej, PhD, MPH zo Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu



  • Výživa
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Zdravá výživa a zdravý životný štýl - nielen pre pedagógov

    V metodike nájdete: aké sú najnovšie poznatky v oblasti zdravej výživy a zdravého životného štýlu, ako tému zdravej výživy a zdravého životného štýlu využívať v práci s mládežou, postupné predstavenie všetkých skupín potravín a tekutín a ich základný prínos pre zdravie človeka

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Angažovanosť a kultúra stravovania

    Čo je Akčná skupina pre zdravé stravovanie

    V metodike sa dozviete: kto patrí do akčnej skupiny, kedy je akčná skupina potrebná, ako SZŠ tím podporí akčnú skupinu

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Angažovanosť a kultúra stravovania

    Ako na tvorbu Akčného plánu

    V metodike sa dozviete: kedy použiť metódu akčného plánu, ako postupovať pri tvorbe akčného plánu

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Zapojenie rodičov a odborníkov
    Angažovanosť a kultúra stravovania

    Ako zapojiť odborníkov do Akčnej skupiny

    V metodike sa dozviete: ako do akčnej skupiny zapojiť farmárskeho špecialistu, špecialistu na web, záhradnú činnosť alebo varenie

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Bronzové kritériá a certifikácia
    Strieborné kritériá a certifikácia
    Zlaté kritériá a certifikácia

    Kritériá Skutočne zdravej školy

    V metodike sa dozviete: aké sú kritériá Skutočne zdravej školy a ako získať bronzový, strieborný, zlatý certifikát Skutočne zdravá škola.

          

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Bronzové kritériá a certifikácia
    Strieborné kritériá a certifikácia
    Zlaté kritériá a certifikácia

    Kritériá Skutočne zdravej škôlky

    V metodike sa dozviete: aké sú kritériá Skutočne zdravej škôlky a ako získať bronzový, strieborný, zlatý certifikát Skutočne zdravá škôlka.

         

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Zapojenie rodičov a odborníkov
    Angažovanosť a kultúra stravovania
    Miestne komunity a spolupráca

    Ako zapojiť rodičov a verejnosť do pestovateľských a kulinárskych aktivít

    V metodike sa dozviete: ktoré akcie a nápady pomáhajú, aby sa rodičia a verejnosť viac zapájali

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Angažovanosť a kultúra stravovania

    Ako zapojiť žiakov do plnenia Akčného plánu

    V metodike sa dozviete: ako motivovať žiakov, aby sa zapojili a boli plnohodnotnými členmi akčnej skupiny

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Bronzové kritériá a certifikácia

    Podrobný návod na splnenie bronzových kritérií ZŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie bronzového certifikátu Skutočne zdravej školy pre základné školy.

        

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Strieborné kritériá a certifikácia

    Podrobný návod na splnenie strieborných kritérií MŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie strieborného certifikátu Skutočne zdravej škôlky.

        

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Angažovanosť a kultúra stravovania

    Činnosti Akčnej skupiny

    V metodike sa dozviete: ako si nastaviť základné princípy činnosti akčnej skupiny

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Angažovanosť a kultúra stravovania

    Program prvého stretnutia Akčnej skupiny

    V metodike sa dozviete: ktoré kroky by ste mali splniť pri prvom stretnutí akčnej skupiny

    materiál v pdf
  • Výživa
    Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Plnenie kritérií programu - Nepovolené aditíva

    V metodike nájdete: aké aditíva nie sú povolené pri príprave jedál v školskej jedálni

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Plnenie kritérií programu - Kvalita jedla a miesto pôvodu surovín

    V metodike sa dozviete: ako postupovať pri výpočte kritéria - Aspoň 75 % všetkých jedál je vyrobených z čerstvých vopred nespracovaných surovín či potravín

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Angažovanosť a kultúra stravovania

    Plán zdravého školského stravovania - 10 bodov

    Pomôcka pre akčnú skupinu

    V metodike sa dozviete: aké body by ste mali spĺňať, aby ste dosiahli zdravé školské stravovanie

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Angažovanosť a kultúra stravovania

    Dotazník pre žiakov a študentov

    Pomôcka pre akčnú skupinu

    V dotazníku sa dozviete: aké otázky položiť žiakom, aby ste zistili stav v oblasti školského stravovania vo vašej škole. 

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Angažovanosť a kultúra stravovania

    Vyhodnotenie práce Akčnej skupiny

    V metodike sa dozviete: aké otázky je nutné si položiť v akčnej skupine na konci školského roka, aby ste svoju prácu vedeli správne vyhodnotiť

    materiál v pdf
  • Výživa
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Školský kvíz o jedle pre deti

    V metodike najdete: jednoduchý školský kvíz, pre pedagógov, vďaka ktorému sa deti môžu zoznámiť so súvislosťami medzi jedlom, zdravím a udržateľným životným štýlom

    materiál v pdf
  • Výživa
    Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Metodický manuál Skutočne zdravej školskej kuchyne

    V metodike nájdete: ako variť v školskej jedálni zdravšie, chutnejšie a z akých surovín

    materiál v pdf
  • Výživa
    Zapojenie rodičov a odborníkov
    Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
    Zodpovednosť

    Sezónny kalendár byliniek, ovocia a zeleniny A6

    V kalendári nájdete: kedy sú rôzne druhy byliniek, ovocia a zeleniny v sezóne

    materiál v pdf
  • Výživa
    Zapojenie rodičov a odborníkov
    Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
    Zodpovednosť

    Sezónny kalendár byliniek, ovocia a zeleniny A4

    V kalendári nájdete: kedy sú rôzne druhy byliniek, ovocia a zeleniny v sezóne

    materiál v pdf
  • Výživa
    Zapojenie rodičov a odborníkov
    Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Slow Food tipy na výber potravín

    V metodike nájdete: aké potraviny pri nákupe vyberať

    materiál v pdf
  • Výživa
    Zapojenie rodičov a odborníkov
    Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Zodpovedné nákupné správanie

    V metodike nájdete: ako a podľa čoho vyberať produkty pri nákupe

    materiál v pdf
  • Vzdelávanie o jedle a stravovaní
    Miestne komunity a spolupráca

    Na farmu! - pred výletom

    V metodike nájdete: ako sa pripraviť na farmu pred výletom

    Vhodné pre pedagógov.

    materiál v pdf
  • Vzdelávanie o jedle a stravovaní
    Miestne komunity a spolupráca

    Na farmu! - na výlete

    Vo formulári nájdete: na čo nezabudnúť pri výlete na farmu

    Vhodné pre pedagógov.

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Zapojenie rodičov a odborníkov
    Angažovanosť a kultúra stravovania

    Kvíz pre MŠ a 1. stupeň ZŠ

    Pomôcka pre akčnú skupinu

    V dotazníku sa dozviete: na aké otázky je nutné si odpovedať pre zistenie preferencií a stravovacích návykov škôlkarov a školákov

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Zapojenie rodičov a odborníkov
    Angažovanosť a kultúra stravovania

    Kvíz pre 2. stupeň ZŠ a SŠ

    Pomôcka pre akčnú skupinu

     V dotazníku sa dozviete: na aké otázky je nutné si odpovedať pre zistenie preferencií a stravovacích návykov žiakov

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Zapojenie rodičov a odborníkov
    Angažovanosť a kultúra stravovania

    Dotazník pre rodičov

    Pomôcka pre akčnú skupinu

    V dotazníku sa dozviete: na aké otázky je nutné si odpovedať pre zistenie stavu školského stravovania vo vašej škole

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Bronzové kritériá a certifikácia

    Ako začať - 7 krokov k získaniu certifikátu

    V metodike sa dozviete: ako vyzerá cesta k certifikátu Skutočne zdravá škola

    materiál v pdf
  • Výživa
    Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Desatoro výživy podľa Skutočne zdravej školy

    V metodike sa dozviete: aké sú odporúčania garantov Skutočne zdravej školy pre prípravu pokrmov v školskej jedálni

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Školské stravovanie podľa Skutočne zdravej školy

    V metodike nájdete: aké sú zásady školského stravovania podľa princípov Skutočne zdravej školy s ohľadom na aktuálne platnú legislatívu.

    Súčasťou metodiky je aj okomentovaný ukážkový jedálny lístok z jednej zo škôl zapojených do programu.

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Tipy pre pracovníkov školskej jedálne

    V metodike nájdete: tipy a inšpiráciu pre vedúcich a pracovníkov školských jedální, aby dokázali lepšie komunikovať svoju prácu a trasovať spokojnosť stravníkov v škole

    materiál v pdf
  • Výživa
    Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Značky so zárukou

    V metodike nájdete: čo najčastejšie znamenajú označenia na etiketách (obaloch potravín)

    materiál v pdf
  • Výživa
    Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Plnenie kritérií programu - Prehľad čerstvých surovín

    V metodike nájdete: aké potraviny sú povolené na použitie pri príprave jedál v školskej jedálni

    materiál v pdf
  • Výživa
    Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Akrylamid v potravinách

    V metodike nájdete: čo je akrylamid a ako ho môžeme znížiť

    materiál v pdf
  • Výživa
    Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Kontaminanty v potravinovom reťazci

    V metodike nájdete: aké druhy potravinových kontaminantov sa nachádzajú v potravinách

    materiál v pdf
  • Výživa
    Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Bezpečné rozmrazovanie potravín

    V metodike nájdete: aký je správny postup pri rozmrazovaní potravín

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
    Výživa

    Bezpečnosť mäsa

    V metodike nájdete: aký je systém v oblasti bezpečnosti mäsa v Európe

    materiál v pdf
  • Zapojenie rodičov a odborníkov
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní
    Miestne komunity a spolupráca

    Ideme na farmu

    V metodike nájdete: zhrnutie dôležitých bodov pre návštevu farmy s príkladmi z praxe

    Vhodné pre pedagógov.

    materiál v pdf
  • Angažovanosť a kultúra stravovania

    Odhlučnenie školských jedální

    V metodike nájdete: ako na zníženie hluku v školskej jedálni s praktickými príkladmi

    materiál v pdf
  • Zodpovednosť
    Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Rozumieme logám a symbolom - Eko značky

    V metodike nájdete: aké eko značenia existujú a čo značenia znamenajú

    materiál v pdf
  • Výživa
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Úlohy na zahryznutie - 1. stupeň ZŠ

    Úlohy o jedle pre žiakov 1. stupňa

    Kreatíva: This is Loco

    materiál v pdf
  • Výživa
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Úlohy na zahryznutie - 2. stupeň ZŠ

    Úlohy o jedle pre žiakov 2. stupňa

    Kreatíva: This is Loco

    materiál v pdf
  • Zodpovednosť
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Dôsledky plytvania potravinami - didaktický text

    V metodike nájdete: aká je súčasná podoba potravinových systémov, aké sú možnosti riešenia spočívajúce predovšetkým v zodpovednej výrobe a spotrebe

        

    materiál v pdf
  • Zodpovednosť
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Dôsledky plytvania potravinami - metodika - 1. stupeň ZŠ

    V metodike nájdete: ako môže každý žiak obmedziť plytvanie potravinami, ako správne uskladniť potraviny v chladničke

        

    materiál v pdf
  • Zodpovednosť
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Dôsledky plytvania potravinami - metodika - 2. stupeň ZŠ

    V metodike nájdete: ako môže každý žiak obmedziť plytvanie potravinami, ako sa dajú správne konzervovať potraviny

        

    materiál v pdf
  • Zodpovednosť

    Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - manuál

    V metodike nájdete: ako v škole zorganizovať audit zvyškov z jedál, ktoré žiaci vyhadzujú, aké zmeny urobiť, aby sa to zmenilo

        

    materiál v pdf
  • Zodpovednosť
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Opatrenia k znižovaniu plytvania jedlom v školských jedálňach

    V metodike nájdete: 18 opatrení, ktoré pomôžu k znižovaniu plytvania jedlom v školských jedálňach, praktické príklady

        

    materiál v pdf
  • Zodpovednosť
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Dôsledky plytvania potravinami - Ako usporiadať výstavu

    V metodike nájdete: ako znázorniť problematiku zmeny klímy a poľnohospodárstva na Slovensku a v EÚ, infografiky

        

    materiál v pdf
  • Zodpovednosť
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Dôsledky plytvania potravinami - pokusy - 1. stupeň ZŠ

    Viaže sa k Dôsledky plytvania potravinami - metodika - 1. stupeň ZŠ

    V metodike nájdete: pokusy, ktoré žiakom ukážu, čo sa deje s potravinami pri zlom uskladnení

        

    materiál v pdf
  • Zodpovednosť
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Dôsledky plytvania potravinami - pokusy - 2. stupeň ZŠ

    Viaže sa k Dôsledky plytvania potravinami - metodika - 2. stupeň ZŠ

    V metodike nájdete: úlohy, ktoré žiakom ukážu, ako si pripraviť jedálniček s čo najmenším plytvaním potravinami

        

    materiál v pdf
  • Zodpovednosť

    Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - formulár

    materiál v pdf
  • Zodpovednosť

    Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - meranie odpadu - formulár

    Viaže sa k Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - manuál

    ​​​​​​​

    materiál v pdf
  • Výživa
    Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
    Zodpovednosť

    Čítame etikety

    V metodike nájdete: ako vyberať potraviny podľa informácií na ich obaloch

    materiál v pdf
  • Zapojenie rodičov a odborníkov
    Miestne komunity a spolupráca

    Školské potravinové trhy

    V metodike nájdete: ako začať, naplánovať, propagovať, pripraviť školský potravinový trh, 8 týždňov aktivít krok po kroku, ako aktivity spojené s trhom začleniť do plnenia kritérií programu

    materiál v pdf
  • Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Úvod k Arche chutí

    V metodike nájdete: čo je Archa chutí a návod ako materiál pri učení používať

    materiál v pdf
  • Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Archa chutí - úvodný príbeh

    V metodike nájdete: príbeh Hrdinovia medzi nami

    materiál v pdf
  • Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Archa chutí - Biodiverzita - edukačná aktivita 1

    V metodike nájdete: edukačnú aktivitu Aký je tvoj šalát?

    materiál v pdf
  • Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Archa chutí - Životné prostredie - edukačná aktivita 2

    V metodike nájdete: edukačnú aktivitu Ako ďaleko si sa dostal?

    materiál v pdf
  • Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Archa chutí - Kultúra - edukačná aktivita 3

    V metodike nájdete: edukačnú aktivitu Pexeso s potravinovými hrdinami

    materiál v pdf
  • Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Archa chutí - Chuť - edukačná aktivita 4

    V metodike nájdete: edukačnú aktivitu Kúsok jablka

    materiál v pdf
  • Zapojenie rodičov a odborníkov
    Miestne komunity a spolupráca
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Školská úžitková záhrada - manuál

    V metodike nájdete: aké sú možnosti a konkrétne postupy pestovania ovocia a zeleniny na školskom pozemku, ako sa dá starostlivosť o záhradu využiť k vzdelávaniu žiakov, odkiaľ pochádza jedlo a akým spôsobom sa produkuje

       

    materiál v pdf
  • Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Školská úžitková záhrada - Biologická ochrana rastlín - pre žiakov

    Pracovný list pre žiakov, viaže sa k Školská úžitková záhrada - manuál

    V metodike nájdete: ako naplánovať, vytvoriť a starať sa o prírodnú úžitkovú záhradu pri škole a ako naučiť žiakov vypestovať si vlastné jedlo, príklady aktivít

        

    materiál v pdf
  • Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Školská úžitková záhrada - Vhodní a nevhodní susedia - pre žiakov

    Pracovný list pre žiakov, viaže sa k Školská úžitková záhrada - manuál

    V metodike nájdete: ako naplánovať, vytvoriť a starať sa o prírodnú úžitkovú záhradu pri škole a ako naučiť žiakov vypestovať si vlastné jedlo, príklady aktivít

        

    materiál v pdf
  • Výživa
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Školská úžitková záhrada - Vhodní a nevhodní susedia - pre pedagógov

    Viaže sa k Školská úžitková záhrada - manuál

    V metodike nájdete: ako naplánovať, vytvoriť a starať sa o prírodnú úžitkovú záhradu pri škole a ako naučiť žiakov vypestovať si vlastné jedlo, príklady aktivít

        

    materiál v pdf
  • Zapojenie rodičov a odborníkov
    Výživa
    Implementácia projektu na škole
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní
    Výsledky celoslovenského prieskumu

    Výsledky prieskumu o vzťahu žiakov a študentov k zdravému životnému štýlu a stravovaniu

    V metodike nájdete: aký je vzťah žiakov 2. stupňa ZŠ a SŠ k zdravému životnému štýlu a stravovaniu, akú rolu v tom zohráva škola

           

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Angažovanosť a kultúra stravovania

    Ako pracovať s profilom školy na webe SZŠ - manuál

    V manuáli sa dozviete: ako sa prihlásiť do admin rozhrania, ako upraviť profil vašej školy, ako pridávať články na blog

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Angažovanosť a kultúra stravovania

    Plán zdravého školského stravovania - Ako na to

    Pomôcka pre akčnú skupinu

    V metodike sa dozviete: ako si vytvoriť plán zdravého školského stravovania

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
    Výživa
    Bronzové kritériá a certifikácia

    Ukážkový sezónny jedálny lístok

    Pre vedúce a vedúcich školských jedálni, kuchárky a kuchárov. 

    Táto publikácia vám pomôže získať prehľad o zásadách zostavovania vyváženého jedálneho lístka a ako pri výbere receptúr využívať sezónne potraviny.

        

    materiál v pdf
  • Angažovanosť a kultúra stravovania
    Implementácia projektu na škole

    Predloha na vyplnenie Plánu zdravého školského stravovania

    Túto predlohu môžete použiť na vytvorenie na vlastného Plánu zdravého školského stravovania na základe vašich potrieb a podmienok na škole.

    materiál v pdf
  • Angažovanosť a kultúra stravovania
    Implementácia projektu na škole

    Dotazník pre zamestnancov

    Pomôcka pre akčnú skupinu

    V dotazníku sa dozviete: aké otázky položiť zamestnancom, aby ste zistili stav v oblasti školského stravovania vo vašej škole. 

    materiál v pdf
  • Vzdelávanie o jedle a stravovaní
    Implementácia projektu na škole
    Angažovanosť a kultúra stravovania

    Ako učiť o biopotravinách - metodika - 1. a 2. stupeň

        

    materiál v pdf
  • Angažovanosť a kultúra stravovania
    Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Čo sa skrýva za jedlom - metodika - 2.stupeň

        

    materiál v pdf
  • Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Informačný list a slovník udržateľného potravinového systému

       

    materiál v pdf
  • Angažovanosť a kultúra stravovania
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Školská jedáleň - metodika rozhovor - 2. stupeň

       

    materiál v pdf
  • Angažovanosť a kultúra stravovania
    Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Vzor k metodike Školská jedáleň - rozhovor

    Viaže sa k metodike: Školská jedáleň - metodika - rozhovor - 2. stupeň

          

    materiál v pdf
  • Angažovanosť a kultúra stravovania

    Bližší pohľad na reklamu - metodika - 1. a 2. stupeň

        

    materiál v pdf
  • Angažovanosť a kultúra stravovania
    Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Čo si mám kúpiť - metodika - 1. a 2. stupeň

        

    materiál v pdf
  • Angažovanosť a kultúra stravovania

    Ako nás ovplyvňuje reklama - pracovný list

    Viaže sa k metodike: Bližší pohľad na reklamu

        

    materiál v pdf
  • Angažovanosť a kultúra stravovania
    Výživa

    Vlastný názor - metodika - 2.stupeň

        

    materiál v pdf
  • Angažovanosť a kultúra stravovania
    Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
    Výživa

    Čo by povedali ostatní - pracovný list - 2. stupeň

        

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
    Výživa
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní
    Angažovanosť a kultúra stravovania

    Čo si mám kúpiť - pracovný list - 1. a 2. stupeň

    Viaže sa k metodike: Čo si mám kúpiť

        

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Príbehy jedla - pracovný list - 1.stupeň

        

    materiál v pdf
  • Angažovanosť a kultúra stravovania
    Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Vplyv ostatných - metodika - 2.stupeň

        

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
    Výživa

    Odporúčania pre nákup vajec

    V metodike sa dozviete: ako vybrať vajcia zo šetrných chovov, čo znamenajú značky na vajciach 

    materiál v pdf
  • Výživa
    Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Odporúčania pre nákup pečiva

    V metodike sa dozviete: podľa čoho vyberať kvalitné pečivo, rozdiel medzi kváskom a droždím a ideálne zloženie pečiva

    materiál v pdf
  • Výživa
    Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Odporúčania pre nákup rýb

    V metodike sa dozviete: ako vybrať ryby z udržateľných chovov, ktoré značky sú dôležité, kde kúpite 

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Strieborné kritériá a certifikácia

    Podrobný návod na splnenie strieborných kritérií ZŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie strieborného certifikátu Skutočne zdravej školy.

        

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Bronzové kritériá a certifikácia

    Podrobný návod na splnenie bronzových kritérií MŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie bronzového certifikátu Skutočne zdravej školy pre materské škôlky.

        

    materiál v pdf
  • Bronzové kritériá a certifikácia
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní
    Implementácia projektu na škole

    Učenie chutí - aktivity pre MŠ

    Učenie sa o jedle a plodinách je skvelá možnosť na spájanie znalostí a detských zručností zároveň. Vytvorili sme pre vás metodiku s aktivitami tak, aby boli pre deti atraktívne, aby povzbudzovali ich zmysly, aby deti vedeli prejsť od abstraktných pojmov ku konkrétnym predstavám a zážitkom. Vy a vaši žiaci možno vytvoríte aj nové nápady a hry. Môžete tiež meniť tie naše podľa preberaných tém, ročného obdobia, alebo podľa osobitosti vašich žiakov. Obdivujeme vašu náročnú prácu a budeme radi, keď pri nej využijete aj naše nápady, alebo vytvoríte nové.

        

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Učenie chutí - aktivity pre 1. stupeň ZŠ

    Mnohé starosti, ktoré trápia dnešné detí majú pôvod v strave, zdraví, fyzickej kondícii a zhoršujúcom sa životnom prostredí. Téma stravy a ekológie je prierezová a vinie sa medzi predmetmi. Dá sa o ňu dobre oprieť vo viacerých predmetoch. Pre žiakov a učiteľov prvého stupňa to môže byť veľmi prirodzené a praktické zároveň, pretože triedny učiteľ často učí viacero predmetov. Je to skvelá možnosť na integrované vyučovanie, ktoré žiakom spája vedomosti z viacerých predmetov. Témy na úlohy a hry, sme volili tak, aby boli pre deti atraktívne.

        

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Učenie chutí - aktivity pre 2. stupeň ZŠ

    Téma stravy a ekológie je prierezová a vinie sa medzi predmetmi. Dá sa o ňu dobre oprieť vo viacerých predmetoch. Témy na úlohy a hry, sme volili tak, aby boli pre deti atraktívne. Vy a vaši žiaci môžno vytvoríte aj nové nápady a hry. Môžete tiež meniť tie naše podľa preberanej látky, alebo podľa osobitosti vašich žiakov. Naše hry a úlohu nemajú jediné unikátne správne riešenie. Slúžia viac vyjasnenie názorov a na opakovanie preberaného učiva v praxi, za využitia každodennej témy jedla a potravín. Deti môžu mať rôzne skúsenosti a návyky v oblasti stravovania.

        

    materiál v pdf
  • Vzdelávanie o jedle a stravovaní
    Bronzové kritériá a certifikácia

    Príloha k Školskému vzdelávaciemu programu pre MŠ

    V prílohe nájdete zoznam aktivít SZŠ, ktoré prispievajú k napĺňaniu vzdelávacích výstupov a rozvíjajú kľúčové komptenecie žiakov. 

    Materiál vznikol v rámci realizácie projektu Budovanie kapacít pre vzdelávanie k udržateľnosti prostredníctvom rozvoja kultúry zdravého a udržateľného stravovania v školách. Projekt finančne podporil: Program Erasmus+

    materiál v pdf
  • Vzdelávanie o jedle a stravovaní
    Bronzové kritériá a certifikácia

    Príloha k Školskému vzdelávaciemu programu pre ZŠ

    V prílohe nájdete zoznam aktivít SZŠ, ktoré prispievajú k napĺňaniu vzdelávacích výstupov a rozvíjajú kľúčové komptenecie žiakov. 

    Materiál vznikol v rámci realizácie projektu Budovanie kapacít pre vzdelávanie k udržateľnosti prostredníctvom rozvoja kultúry zdravého a udržateľného stravovania v školách. Projekt finančne podporil: Program Erasmus+

    materiál v pdf
  • Angažovanosť a kultúra stravovania
    Bronzové kritériá a certifikácia

    Vitajte v programe

    V metodike sa dozviete: aké úlohy majú jednotliví členovia Akčnej skupiny

    materiál v pdf
  • Vzdelávanie o jedle a stravovaní
    Bronzové kritériá a certifikácia
    Angažovanosť a kultúra stravovania
    Implementácia projektu na škole

    Dôsledky plytvania potravinami - scenár

    V metodike nájdete: prehľadný scenár, ktorý prináša komplexný pohľad na to, ako je možné uchopiť túto aktivitu v rámci výzvy "Aby potraviny nekončili v koši"

    materiál v pdf
  • Implementácia projektu na škole
    Bronzové kritériá a certifikácia
    Miestne komunity a spolupráca
    Angažovanosť a kultúra stravovania
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní
    Zapojenie rodičov a odborníkov

    Príklady dobrej praxe

    Tento dokument bol vytvorený s cieľom motivovať školy a pedagogických pracovníkov k ďalšiemu zhromažďovaniu nových poznatkov v oblasti stravovania v školských jedálňach, k zdieľaniu informácií v rámci komunity a k vytváraniu pracovného a vzdelávacieho prostredia pre svojich žiakov, ktoré bude nositeľom pilierov udržateľnosti a predovšetkým zdravého životného štýlu. To má ukázať skutočné pozitívne využitie nášho prínosu a následné uplatnenie v praxi. Pretože len spoločnou prácou a uplatnením našich doterajších znalostí a skúseností môžeme zmeniť naše prostredie k lepšiemu.

    V tejto publikácii nájdete príklady dobrej praxe, ktoré sme za niekoľko rokov nazhromaždili v školách, ktoré sú zapojené do nášho programu alebo zdieľajú naše hodnoty a využívajú naše výukové materiály, ktoré následne aplikujú.

    Materiál vznikol v rámci realizácie projektu Budovanie kapacít pre vzdelávanie k udržateľnosti prostredníctvom rozvoja kultúry zdravého a udržateľného stravovania v školách. Projekt finančne podporil: Program Erasmus+

    materiál v pdf
  • Zlaté kritériá a certifikácia

    Podrobný návod na splnenie zlatých kritérií MŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie zlatého certifikátu Skutočne zdravej školy pre materské škôlky.

    materiál v pdf
  • Zlaté kritériá a certifikácia

    Podrobný návod na splnenie zlatých kritérií ZŠ

    V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie zlatého certifikátu Skutočne zdravej školy pre základné školy.

    materiál v pdf
  • Angažovanosť a kultúra stravovania
    Implementácia projektu na škole
    Miestne komunity a spolupráca
    Zapojenie rodičov a odborníkov

    Praktický návod pre rodičov, ktorí chcú zlepšiť kvalitu stravovania svojich detí v škole

    V metodike sa dozviete: základné informácie o fungovaní ŠJ, návod ako komunikovať a krátke rozhovory s ľudmi z praxe

    materiál v pdf
  • Bronzové kritériá a certifikácia
    Angažovanosť a kultúra stravovania
    Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
    Miestne komunity a spolupráca
    Implementácia projektu na škole
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Úspechy našich škôl - príklady z praxe

    V metodike sa dozviete: ako sa darí školám naplňať kritériá podľa 4 základných pilierov a inšpirácie na aktivity zo škôl

    materiál v pdf
  • Angažovanosť a kultúra stravovania
    Bronzové kritériá a certifikácia
    Strieborné kritériá a certifikácia
    Zlaté kritériá a certifikácia
    Vzdelávanie o jedle a stravovaní

    Základy hygieny pre vyučujúcich na hodinách alebo krúžku varenia

    V metodike sa dozviete: ako viesť hodiny či krúžok varenia s dôrazom na dodržanie platných podmienok podľa ÚVZ

    materiál v pdf