Metodické materiály a návody pre učiteľov a ostatných členov Akčnej skupiny
Z navrhnutých tém vyberte oblasť, ktorá vás zaujíma. Môžete zvoliť aj cieľovú skupinu, hľadať aj podľa názvu alebo kľúčového slova.
-
VýživaVzdelávanie o jedle a stravovaní
Zdravá výživa a zdravý životný štýl - Metodika pre pedagogických a nepedagogických pracovníkov
Táto publikácia vás prevedie najnovějšími poznatkami v oblasti zdravej výživy a zdravého životného štýlu a rôznymi doporučeniami podloženými poznatkami EBM. Predstavíme čo všetko ovplyvňuje životný štýl detí, ako aj všetky skupiny potravín a tekutiny, ich základný prínos pre zdravie a výživu človeka, predevšetkým žiakov a dospievajúcich. Publikácia naznačí, ako tému zdravej výživy využívať vo výuke a tiež v praktickim živote.
Vznik metodiky bol podporený z prostriedkov Nadačného fondu Kaufland.
-
Implementácia projektu na školeAngažovanosť a kultúra stravovania
Čo to je Akčná skupina pre zdravé stravovanie
-
Implementácia projektu na školeAngažovanosť a kultúra stravovania
Ako na tvorbu Akčnej skupiny
-
Implementácia projektu na školeZapojenie rodičov a odborníkovAngažovanosť a kultúra stravovania
Ako získať pomoc odborníkov
-
Implementácia projektu na školeBronzové kritériá a certifikáciaStrieborné kritériá a certifikáciaZlaté kritériá a certifikácia
Kritériá skutočne zdravej školy
-
Implementácia projektu na školeBronzové kritériá a certifikáciaStrieborné kritériá a certifikáciaZlaté kritériá a certifikácia
Kritériá skutočne zdravej škôlky
-
Implementácia projektu na školeZapojenie rodičov a odborníkovAngažovanosť a kultúra stravovaniaMiestne komunity a spolupráca
Ako zapojiť rodičov do pestovateľských a kulinárskych aktivít
-
Implementácia projektu na školeAngažovanosť a kultúra stravovania
Ako zapojiť žiakov do plnenia Akčného plánu
-
Implementácia projektu na školeBronzové kritériá a certifikácia
Návod na splnenie bronzových kritérií
-
Implementácia projektu na školeStrieborné kritériá a certifikácia
Návod na splnenie strieborných kritérií
-
Implementácia projektu na školeZlaté kritériá a certifikácia
Návod na splnenie zlatých kritérií
-
Implementácia projektu na školeAngažovanosť a kultúra stravovania
Činnosti akčnej skupiny
-
Implementácia projektu na školeAngažovanosť a kultúra stravovania
Program prvého stretnutia akčnej skupiny
-
Implementácia projektu na školeZapojenie rodičov a odborníkovAngažovanosť a kultúra stravovania
Postup pre rodičov, ak chcú pomôcť zlepšiť stravovanie na škole
-
VýživaKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Nepovolené aditíva
-
Implementácia projektu na školeKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Plnenie kritérií programu - Kvalita jedla a miesto pôvodu surovín
-
Implementácia projektu na školeAngažovanosť a kultúra stravovania
Plán zdravého školského stravovania - 10 bodov
-
Implementácia projektu na školeAngažovanosť a kultúra stravovania
Dotazník pre zamestnancov
-
Implementácia projektu na školeAngažovanosť a kultúra stravovania
Vyhodnotenie práce akčnej skupiny
-
VýživaVzdelávanie o jedle a stravovaní
Školský kvíz o jedle pre deti
Dokument - jednoduchý školský kvíz, pre pedagógov, vďaka ktorému sa deti môžu zoznámiť so súvislosťami medzi jedlom, zdravím a udržateľným životným štýlom. V prípade potreby konzultácie ohľadom odpovedí nás prosím kontaktujte.
-
VýživaKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Metodický manuál Skutočne zdravej školskej kuchyne
Dokument pre pani kuchárky, ktorý pomôže zorientovať sa v tom, čo Skutočne zdravá škola považuje za racionálnu výživu. Tento dokument zároveň poskytne tipy na to, ako zdravšie a chutnejšie a najmä z akých surovín variť v školskej jedálni.
-
VýživaZapojenie rodičov a odborníkovKvalita jedla a miesto jeho pôvoduZodpovednosť
Sezónny kalendár ovocia a zeleniny A6
Tento dokument vznikol v spolupráci s OZ Slow Food Pressburg
-
VýživaZapojenie rodičov a odborníkovKvalita jedla a miesto jeho pôvoduZodpovednosť
Sezónny kalendár ovocia a zeleniny A4
Tento dokument vznikol v spolupráci s OZ Slow Food Pressburg
-
VýživaZapojenie rodičov a odborníkovKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Slow Food tipy na výber potravín
Dokument, ktorý k zmene inšpiruje nielen školy, ale aj rodičov.
Vznikol v spolupráci s OZ Slow Food Pressburg.
-
VýživaZapojenie rodičov a odborníkovKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Zodpovedné nákupné správanie
Dokument, ktorý k zmene inšpiruje nielen školy, ale aj rodičov.
Vznikol v spolupráci s OZ Slow Food Pressburg.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaníMiestne komunity a spolupráca
Formulár - na Farmu! Pred výletom
Pomôcka pre pedagógov, pred výletom na farmu.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaníMiestne komunity a spolupráca
Formulár - Na Farmu! Na výlete
Pomôcka pre pedagógov na šk. výlete na farme.
-
Implementácia projektu na školeZapojenie rodičov a odborníkovAngažovanosť a kultúra stravovania
Dotazník pre MŠ a ZŠ 1. stupeň
Pomôcka pre akčnú skupinu
-
Implementácia projektu na školeZapojenie rodičov a odborníkovAngažovanosť a kultúra stravovania
Dotazník pre ZŠ 2. st. a SŠ
Dokument pre Akčnú skupinu
-
Implementácia projektu na školeZapojenie rodičov a odborníkovAngažovanosť a kultúra stravovania
Dotazník pre rodičov
Dokument pre Akčnú skupinu
-
Implementácia projektu na školeBronzové kritériá a certifikácia
7 krokov k získaniu certifikátu
-
VýživaKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Desatoro výživy podľa Skutočne zdravej školy
Aká je výživa podľa odborných garantov Skutočne zdravej školy? Dozviete sa v tomto dokumente.
Vznik metodiky bol podporený z prostriedkov Nadačného fondu Kaufland.
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Školské stravovanie podľa Skutočne zdravej školy
Vysvetlenie systém zásad školského stravovania podľa princípov Skutočne zdravej školy s ohľadom na aktuálne platnú legislatívu. V metodike nájdete aj okomentovaný ukážkový jedálny lístok z jednej zo škôl zapojených do programu.
Vznik metodiky bol podporený z prostriedkov Nadačného fondu Kaufland.
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Tipy pre pracovníkov školskej jedálne
Inšpirácia pre vedúcich a pracovníkov školských jedální s tipmi na správnu prezentáciu pokrmov a zdravú školskú stravu. Nasledujúce tipy sú určené personálu školských jedální, aby dokázali lepšie komunikovať svoju prácu a trasovať spokojnosť stravníkov v škole a tým pomáhať budovať zdravú a udržateľnú kultúru stravovania.
Vznik metodiky bol podporený z prostriedkov Nadačného fondu Kaufland.
-
VýživaKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Značky so zárukou
Dokument, ktorý vysvetľuje, čo najčastejšie označenia na etiketách (obaloch potravín) znamenajú, vďaka čomu môžeme uskutočňovať uvedomelejšie rozhodnutia pri výbere produktov a samotnom nákupe či už do školskej jedálne alebo do domácnosti.
Vznik metodiky bol podporený z prostriedkov Nadačného fondu Kaufland.
-
VýživaKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Prehľad čerstvých surovín
-
VýživaKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Akrylamid v potravinách - čo to je a ako ho môžeme znížiť
-
VýživaKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Kontaminanty v potravinovom reťazci
-
VýživaKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Bezpečné rozmrazovanie potravín
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvoduVýživa
Bezpečnosť mäsa v Európe
-
Zapojenie rodičov a odborníkovVzdelávanie o jedle a stravovaníMiestne komunity a spolupráca
Ideme na farmu - metodický manuál
Tento materiál je určený pre učiteľov, alebo vedenie škôl, ktorí majú záujem podporiť zdravé stravovanie zaradením spolupráce s miestnymi farmármi a výrobcami kvalitných potravín a aktivity na farme vykonávať v rámci školského vzdelávacieho programu. Prináša návody, tipy a odporúčania, ako plánovať a organizovať návštevu so žiakmi tak, aby to mali maximálny vzdelávací efekt a zároveň, aby boli dodržané všetky bezpečnostné a hygienické prvky.
Vznik metodiky bol podporený z prostriedkov Nadačného fondu Kaufland.
-
Angažovanosť a kultúra stravovania
Metodický manuál Odhlučnenie školských jedální
Dokument, ktorý poukazuje na potrebu riešenia problému hluku v školských stravovacích zariadeniach a tipy ako na to.
Vznik metodiky bol podporený z prostriedkov spoločnosti Ecophon.
-
ZodpovednosťKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Rozumieme logám a symbolom
Autor: Slovenská agentúra životného prostredia, Odbor environmentálneho manažérstva a Bazilejského dohovoru, Braslava
Vydavateľ: Slovenská agentúra životného prostredia, Banská Bystrica
Náklad: 2 000ks
Rok vydania: 2018
Vydanie: prvé
ISBN: 978-80-89503-85-8
-
VýživaVzdelávanie o jedle a stravovaní
Úlohy na zahryznutie - 1. stupeň ZŠ
Ďakujeme spoločnosti Kaufland Slovenská republika za možnosť podielať sa na tvorbe tejto brožúrky.
Kreatíva: This is Loco
-
VýživaVzdelávanie o jedle a stravovaní
Úlohy na zahryznutie - 2. stupeň ZŠ
Ďakujeme spoločnosti Kaufland Slovenská republika za možnosť podielať sa na tvorbe tejto brožúrky.
Kreatíva: This is Loco
-
ZodpovednosťVzdelávanie o jedle a stravovaní
Dopady plytvania potravinami - Didaktický text
Text zoznamuje učiteľov so súčasnou podobou potravinových systémov, ktoré síce prispeli k zvýšeniu potravinovej bezpečnosti, ale zároveň priniesli celú radu negatívnych dôsledkov. Jedným z nich je tiež zvýšenie množstva vyprodukovaného potravinového odpadu. Ďalej sú tu naznačené možnosti riešenia spočívajúce predovšetkým v zodpovednej výrobe a spotrebe. V texte sú spomenuté zaujímavosti a námety do výučby.
Dokument Dopady plytvania potravinami - didaktický text vznikol vďaka podpore Nadácie Orange.
-
ZodpovednosťVzdelávanie o jedle a stravovaní
Dôsledky plytvania potravinami - Metodický manuál 1. st. ZŠ
Plytvanie potravinami je novodobý fenomén, ktorý má nepriaznivý dopad nielen na životné prostredie, ale také na naše peňaženky. Mnoho detí si vôbec neuvedomuje, čo to plytvanie potravinami je a ako ho môžu znížiť. Jedným zo spôsobov obmedzenia plytvania potravinami je ich správne uskladnenie, aby nedochádzalo k ich znehodnoteniu, a tým skráteniu doby použiteľnosti
Dokument Dôsledky plytvania potravinami - pokusy - Metodický manuál pre pedagógov pre 1. st. ZŠ vznikol vďaka podpore Nadácie Orange.
-
ZodpovednosťVzdelávanie o jedle a stravovaní
Dôsledky plytvania potravinami - Metodický manuál 2. st. ZŠ
Plytvanie potravinami je novodobý fenomén, ktorý má nepriaznivý dopad nielen na životné prostredie, ale také na naše peňaženky. Mnoho detí si vôbec neuvedomuje, čo to plytvanie potravinami je a ako ho môžu znížiť. Jedným zo spôsobov obmedzenia plytvania potravinami je ich správne uskladnenie, aby nedochádzalo k ich znehodnoteniu, a tým skráteniu doby použiteľnosti
Dokument Dôsledky plytvania potravinami - pokusy - Metodický manuál pre pedagógov pre 2. st. ZŠ vznikol vďaka podpore Nadácie Orange.
-
Zodpovednosť
Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - manuál
Dokument Audit zvyškov jedla v jedálni - manuál vznikol vďaka podpore Nadácie Orange.
-
ZodpovednosťVzdelávanie o jedle a stravovaní
Opatrenia k znižovaniu plytvania jedlom v školských jedálňach - Metodický manuál
Dokument Opatrenia k znižovaniu plytvania jedlom v školských jedálňach - Metodický manuál pre pedagógov ZŠ a SŠ vznikol vďaka podpore Nadácie Orange.
-
ZodpovednosťVzdelávanie o jedle a stravovaní
Dôsledky plytvania potravinami - ako usporiadať výstavu - Metodický manuál
Inštruktážny materiál obsahuje 11 obrázkov, ktoré tvoria: ikonografika, zadania na prácu s grafmi a fotografie. Dohromady znázorňujú rôznymi spôsobmi problematiku zmeny klímy a poľnohospodárstva v Európe a Slovenskej republike.
Dokument Dôsledky plytvania potravinami - ako usporiadať výstavu - Metodický manuál pre 2. st. ZŠ a SŠ vznikol vďaka podpore Nadácie Orange.
-
ZodpovednosťVzdelávanie o jedle a stravovaní
Dôsledky plytvania potravinami - pokusy - Metodický manuál 1. st. ZŠ
Plytvanie potravinami je novodobý fenomén, ktorý má nepriaznivý dopad nielen na životné prostredie, ale také na naše peňaženky. Mnoho detí si vôbec neuvedomuje, čo to plytvanie potravinami je a ako ho môžu znížiť. Jedným zo spôsobov obmedzenia plytvania potravinami je ich správne uskladnenie, aby nedochádzalo k ich znehodnoteniu, a tým skráteniu doby použiteľnosti
Dokument Dôsledky plytvania potravinami - pokusy - Metodický manuál pre 1. st. ZŠ vznikol vďaka podpore Nadácie Orange.
-
ZodpovednosťVzdelávanie o jedle a stravovaní
Dôsledky plytvania potravinami - pokusy - Metodický manuál 2. st. ZŠ
Plytvanie potravinami je novodobý fenomén, ktorý má nepriaznivý dopad nielen na životné prostredie, ale také na naše peňaženky. Mnoho detí si vôbec neuvedomuje, čo to plytvanie potravinami je a ako ho môžu znížiť. Jedným zo spôsobov obmedzenia plytvania potravinami je ich správne uskladnenie, aby nedochádzalo k ich znehodnoteniu, a tým skráteniu doby použiteľnosti
Dokument Dôsledky plytvania potravinami - pokusy - Metodický manuál pre 2. st. ZŠ vznikol vďaka podpore Nadácie Orange.
-
Zodpovednosť
Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - formulár
Dokument Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - formulár vznikol vďaka podpore Nadácie Orange.
-
Zodpovednosť
Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - meranie odpadu - formulár
Dokument Audit zvyškov jedla - prieskumný formulár vznikol vďaka podpore Nadácie Orange.
-
VýživaKvalita jedla a miesto jeho pôvoduZodpovednosť
Čítame etikety - metodický manuál
Inšpirácia pre prodičov a pracovníkov školskej jedálne ako čítať etikety na obaloch potravín.
Vznik tejto metodiky bol podporený z prostriedkov Nadačného fondu Kaufland.
-
Zapojenie rodičov a odborníkovMiestne komunity a spolupráca
Školské potravinové trhy
Inšpirácia pre pedagógov ako naplánovať a zrealizovať školské potravinové trhy
Školské potravinové trhy sú skutočné potravinové trhy, ktoré sa konajú v školských telocvičniach, spoločenských miestnostiach, na záhradách, alebo školských ihriskách a sú organizované Skutočne zdravými školami. Zamestnanci školy, žiaci a ich rodičia, ale aj široká verejnosť majú tak príležitosť prísť a kúpiť si čerstvé lokálne produkty.
Návod „Skutočne zdravá škola: Školské potravinové trhy a ako na ne“ je navrhnutý tak, aby učiteľom základných škôl poskytol široký výber podmanivých a poučných aktivít súvisiacich s tematikou jedla a farmárčenia. Návod sprostredkováva žiakom šancu ponoriť sa do vzrušujúceho 8-týždňového podnikateľského projektu, v ktorom sa budú učiť o jedle a farmárčení, a zároveň bude vašej škole pomáhať k naplňovaniu kritérií nutných pre udelenie bronzového hodnotenia Skutočne zdravej školy.
Vznik tejto metodiky bol podporený z prostriedkov Nadačného fondu Kaufland.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Úvod k Arche chutí
Vďaka našej spolupráci s OZ Slow Food Pressburg Vám prinášame nové metodiky k výuke o jedle a biodiverzite.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Archa chutí ide do školy: Hrdinovia medzi nami - Príbeh
Vďaka našej spolupráci s OZ Slow Food Pressburg Vám prinášame nové metodiky k výuke o jedle a biodiverzite.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Archa chutí ide do školy: Biodiverzita - Edukačná aktivita 1
Vďaka našej spolupráci s OZ Slow Food Pressburg Vám prinášame nové metodiky k výuke o jedle a biodiverzite.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Archa chutí ide do školy: ŽIvotné prostredie - Edukačná aktivita 2
Vďaka našej spolupráci s OZ Slow Food Pressburg Vám prinášame nové metodiky k výuke o jedle a biodiverzite.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Archa chutí ide do školy: Kultúra stravovania - Edukačná aktivita 3
Vďaka našej spolupráci s OZ Slow Food Pressburg Vám prinášame nové metodiky k výuke o jedle a biodiverzite.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Archa chutí ide do školy: Chuť - Edukačná aktivita 4
Vďaka našej spolupráci s OZ Slow Food Pressburg Vám prinášame nové metodiky k výuke o jedle a biodiverzite.
-
Zapojenie rodičov a odborníkovMiestne komunity a spoluprácaVzdelávanie o jedle a stravovaní
Školská úžitková záhrada - metodický manuál
Inšpirácia pre pedagógov ako naplánovať, vytvoriť a starať sa o prírodnú úžitkovú záhradu pri škole a ako naučiť žiakov vypestovať si vlastné jedlo.
Vznik metodiky bol podporený z prostriedkov Nadačného fondu Kaufland.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Školská úžitková záhrada - pracovný list pre žiaka - Biologická ochrana rastlín
Inšpirácia pre pedagógov ako naplánovať, vytvoriť a starať sa o prírodnú úžitkovú záhradu pri škole a ako naučiť žiakov vypestovať si vlastné jedlo. prostredníctvom využitia praktických pracovných listov s témou "Biologickej ochrany rastlín".
Vznik metodiky bol podporený z prostriedkov Nadačného fondu Kaufland.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Školská úžitková záhrada - pracovný list pre žiaka - Vhodní a nevhodní susedia
Inšpirácia pre pedagógov ako naplánovať, vytvoriť a starať sa o prírodnú úžitkovú záhradu pri škole a ako naučiť žiakov vypestovať si vlastné jedlo. prostredníctvom využitia praktických pracovných listov s témou Vhodných a nevhodných "susedov" na záhrade.
Vznik metodiky bol podporený z prostriedkov Nadačného fondu Kaufland.
-
VýživaVzdelávanie o jedle a stravovaní
Školská úžitková záhrada - metodické listy pre pedagógov
Inšpirácia pre pedagógov ako naplánovať, vytvoriť a starať sa o prírodnú úžitkovú záhradu pri škole a ako naučiť žiakov vypestovať si vlastné jedlo prostredníctvom využitia praktických metodických listov s tipmi na výuku na rôznych predmetoch.
Vznik metodiky bol podporený z prostriedkov Nadačného fondu Kaufland.
-
Zapojenie rodičov a odborníkovVýživaImplementácia projektu na školeVzdelávanie o jedle a stravovanívýsledky celoslovenského prieskumu
Metodický manuál k výsledkom z prieskumu o vzťahu žiakov a študentov k zdravému životnému štýlu a stravovaniu
Skutočne zdravá škola o.z. sa rozhodlo realizovať prieskum, ktorého výsledky a zistenia budú nápomocné k budovaniu vzťahu k vyváženej a kvalitnej strave. Veríme, že vedomosti o zdravom životnom štýle a stravovaní dostupné pre študentov, pedagógov a kuchárov môžu pozitívnym smerom ovplyvniť aj vyťaženosť zariadení spoločného stravovania a zážitok z konzumácie obeda v školskej jedálni.
Skutočne zdravá škola sa rozhodla overiť, ako tému zdravého životného štýlu a vyváženého stravovania v bežnom živote a v škole vnímajú samotní žiaci základných a stredných škôl. V spolupráci s odborníkmi vytvorili prieskum, ktorý začiatkom roka 2021 realizovali naprieč celým Slovenskom. Prieskum bol realizovaný vďaka Nadačnému Fondu Kaufland a hlavnému mestu Bratislava, v spolupráci s prieskumnou agentúrou 2muse a regionálnymi koordinátormi organizácie Iuventa - Slovenský inštitút mládeže. Zbierali sme dáta od žiakov z celého Slovenska tak, aby výsledky čo najlepšie reprezentovali slovenské deti vo veku od 11 do 18 rokov.
Viac informácií o tom, ako prebiehal prieskum a ako vznikla táto unikátna brožúrka o vzťahu detí k zdravému životnému štýlu s tipmi na riešenia najpálčivejších problémov nájdete tu.
-
Implementácia projektu na školeAngažovanosť a kultúra stravovania
Manuál ako pracovať s profilom školy na webe SZŠ
-
Bronzové kritériá a certifikáciaImplementácia projektu na škole
Vzor žiadosti o bronzový certifikát
Ak ste splnili všetky bronzové kritériá z tejto úrovne, nezabudnite si zažiadať o udelenie certifikátu. Po vyplnení tohto formuláru ho zašlite emailom svojmu regionálnemu koordinátorovi.
-
Angažovanosť a kultúra stravovania
Plán zdravého školského stravovania - Ako na to