Odporúčané tipy pre školskú jedáleň
- Otvorte diskusiu s dodávateľmi o možnostiach dodávania sezónnych a lokálnych potravín.
-
Zavádzajte nové receptúry z dostupných MSN a zapisujte si k nim poznámky na vylepšenie, ktoré môžete predložiť metodičkám pre školské stravovanie.
-
Podporte konzumáciu zeleniny a ovocia zriadením šalátového baru. Preferujte šaláty bez nálevov a jednozložkové oblohy.
-
Predstavte žiakom fungovanie školskej jedálne aj samotný personál, vašu pracovnú náplň a vysvetlite princípy zostavovania jedálneho lístka.
-
Zbierajte si spätnú väzbu od stravníkov pomocou dotazníkov alebo aj hodnotením jedál žetónmi/smajlíkmi.
-
Prizvite do aktivít v školskej jedálni aj rodičov.
-
Zhodnoťte možnosti skrášlenia priestoru jedálne.
-
Predchádzajte veľkým zásobám mrazených a konzervovaných potravín.
-
Aktualizujte si minimálne požiadavky na kvalitu surovín.
Prečítajte si aj:
Manifest pre stanovenie minimálnej výšky štandardov pre verejné jedálne v celej EÚ
Príklady z praxe
ZŠ Važecká, Prešov
Žiaci diskutovali s kuchárkami a vedúcou jedálne, vytvorili vlastný návrh jedálneho lístka a tým podporili stravovanie bez zvyškov.
Spojená škola, Dudince
Jedáleň zaviedla pravidelné zaraďovanie bezmäsitých jedál, nové receptúry a častejšie rybacie pokrmy. V jedálni používajú čerstvé bylinky, sladené nápoje nahradili pitnou vodou.
ZŠ Vazovova, Bratislava
Zavedením šalátového baru sa zvýšil záujem o obedy. Do jedálne začali chodiť aj učitelia, ktorí sa predtým nestravovali v škole.
SMŠ Vavrinecká, Limbach
Deti pomáhajú pri upratovaní po jedle, učia sa sebaobslužnosti a prenášajú tieto návyky aj domov.
ZŠ s MŠ Brehy
Vyradili školský bufet a deti tak začali konzumovať celé desiate, ktoré predtým končili v koši. Zaraďujú celozrnné cestoviny, bulgur aj polievky bez mäsa.
Všetky príklad z praxe a úspechy našich škôl nájdete tu.