Zelené zlato pre naše zdravie - olivový olej

27. 1. 2022
Skutočne zdravá škola

Skutočne čistý extra panenský olivový olej je aj v dnešnej dobe pre mnohých vzácnou tekutinou. Málokto ale vie, že nie je len kvalitnou a základnou, neoddeliteľnou súčasťou každej dobrej kuchyne, ale je aj tekutinou, ktorá dáva organizmu potrebné látky a zároveň ho aj očisťuje, nakoľko má antioxidantné účinky.

Olivový olej je nabitý zdravými tukmi a vzácnymi minerálmi, ktoré na jeseň telo potrebuje viac ako inokedy. Obsahuje i antioxidanty vo forme vitamínu E a mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré pomáhajú znížiť cholesterol a predchádzať zápalom. Dve polievkové lyžice olivového oleja denne znižujú riziko vzniku ischemickej choroby srdca. Extra panenský olivový olej je lisovaný za studena a neprechádza chemickou úpravou. Ako jediný z olejov si zachováva behom procesu výroby všetky pôvodné antioxidanty, minerály a vitamíny tak prospešné pre organizmus.

Zelené zlato – harmónia života, je každodenná súčasť zdravého života. Takto ho označujú obyvatelia Kréty a dovolíme si konštatovať, že práve vďaka olivovému oleju je Kréta jedna z mála miest na svete s najnižším výskytom srdcovo-cievnych ochorení a to je preukázané dĺžkou života obyvateľov Kréty.

Sympatickí manželia Ivka a George Wiebauerovci žijú striedavo na Slovensku a na Kréte. Na Kréte si prenajali domček uprostred ovocných sadov plných pomarančov. Susedia ich učili okrem gréčtiny i variť, pestovať zeleninu a ovocie, starať sa o pomarančovníky, citrónovníky, kiwi a olivovníky. Doposiaľ ich označujú za svoju rodinu a rovnako tak označujú aj ľudí z firmy Terra Creta, kde zo začiatku chodili zbierať olivy a spúšťali prvé lisovanie v mlyne. Práve od nich sa naučili všetko dôležité o olivovom oleji a jeho účinkoch na zdravie. Dnes sa tieto odborné vedomosti snažia odovzdať svojím početným zákazníkom na Slovensku. 

Priznávame, že oleje od Terra Creta sme vyskúšali i my v Skutočne zdravá škola a odvtedy nechceme iné. Vyspovedali sme Ivku a Georga, aby sme zistili, v čom tkvie tajomstvo krétskeho zlatého pokladu.

“Počas nášho života na nádhernom a stále zelenom ostrove Kréta sme mali možnosť vyskúšať rôznorodú chuť a kvalitu rôznych druhov potravín a hlavne extra panenských olivových olejov a ďalších prírodných produktov. Postupne sme sa učili, ako sa všetko pestuje, akú filozofiu pestovania majú Kréťania a prečo sú priami odporcovia používania chémie na ich farmách.” - vysvetľuje Ivka a jej manžel George ju dopĺňa: “Domáci nás neustále zaúčajú do tajomstiev nielen pestovania, starostlivosti o prírodu, ale aj ako úrodu udržať v maximálnej možnej kvalite bez používania stabilizátorov a rôznych chemických konzervantov. A my máme v pláne prinášať na slovenský trh, nové a nové produkty pre zdravie z nášho nového domova.”

V bežných obchodných reťazcoch vieme nájsť rôzne značky olivového oleja. Nájdeme tam aj také, ktoré sú označované ako extra panenské alebo také, ktoré sú určené na tepelnú úpravu? Ako si vybrať správny typ a značku? Na čo si pri výbere dáva pozor a aké sú kvalitatívne rozdiely v olivových olejoch?

V dnešnej dobe, kedy je extra panenských olivových olejov na trhu veľa, nie je jednoduché si vybrať. Odporúčame každému hľadať spoľahlivý zdroj a neorientovať sa iba podľa finálnej ceny. Radšej si kúpiť olivový olej v menšej bio predajni, alebo špecializovanej predajni. Tam vám určite budú vedieť poradiť. Ak je extra panenský olivový olej kvalitný, je vhodný na tepelnú úpravu.

Olivový olej poznáme z Talianska, Španielska ale i Grécka. Je pôvod olivového oleja podstatný pre jeho kvalitu? V čom sa líšia?

Olivové oleje z Grécka sa dlhodobo pokladajú za najkvalitnejšie olivové oleje na svete. A špeciálne tie z Kréty. Kvalita pôdy, ovzdušie a morom obklopený ostrov dávajú olivám tie najideálnejšie podmienky na rast a kvalitu. Ďalším rozdielom je odroda. V každej krajine je viac druhov odrôd a preto aj olivový olej inak chutí a má iný zelený odtieň. Aktuálne sa pestuje 139 rôznych odrôd olív v 23 krajinách na svete. Z nich až 85% smeruje do lisovne na výrobu olivového oleja.

Mnohí ľudia majú strach používať olivový olej do teplej kuchyne. Je extra panenský olivový olej skutočne vhodný len na šaláty? Menia sa jeho vlastnosti po tepelnej úprave?

Nie všetky Extra panenské olivové oleje sú vhodné na tepelnú úpravu. Je to preto, lebo nie vždy nájdete vo vnútri fľaši to, čo si prečítate na etikete. Je to smutné, ale bohužiaľ je to tak.

Olivové oleje značky Terra Creta majú bod prepálenia (dymenia) 210°C. Pri bežnom používaní v kuchyni sa väčšinou upravuje jedlo pri 180°C a preto je použitie tohto oleja bezpečné na akúkoľvek tepelnú úpravu. 

Zdroj:

https://www.internationaloliveoil.org/olive-world/olive-oil/#frying

https://terracreta.gr/en/nutritional-value/uses/#storage

Na čo všetko Kréťania používajú olivový olej? 

Na všetko (smiech). Varenie, pečenie, vyprážanie, dávajú ho na šaláty, do smoothies, do omáčok. Olivový olej používajú aj pri výrobe kozmetiky, v medicíne. Jednoducho je všade. 

V školských jedálňach sa stretávame s dogmou, že zdravé potraviny a kvalitný olivový olej je nemožné zaplatiť? Je to skutočne tak? Je to tak i na krétskych školách? Kde všade si viete predstaviť použitie olivových olejov v školských jedálňach?

Na Kréte používajú všetci a všade len olivový olej. Keď sme tam začali bývať, suseda ma učila ich zvyky, tradície, naučila ma variť aj rôzne Krétske recepty. Pri mojej otázke „aký iný olej má v kuchyni?“ mi odpovedala, „žiaden, načo by mi bol“.

Aj v školách používajú olivový olej na dochucovanie jedál, výrobu zálievok a samozrejme obohatenie šalátov. Veľa vitamínov sa viaže práve na tuky a toto je dobrá cesta, aby sme z „obyčajného“ šalátu získali maximum prospešných látok. Aspoň touto cestou by sa mohli naše školy vydať a miesto prípravy rôznych zálievok bohato stačí kvalitný olivový olej, štipka soli prípadne byliniek pestovaných v školskej záhradke.

Aký je ten Váš najobľúbenejší domáci recept s použitím olivového oleja? 

Samozrejme je to krétske jedlo, ktorá sa volá Gemista (zapečená zelenina plnená ryžou). U nás si často robíme doobeda smoothie, tak pár lyžíc oleja smeruje aj tam. Pri pečení používam namiesto bežného margarínu, či masla olivový olej. V receptoch tak môžete napríklad 100 g tradičného masla nahradiť práve 75 ml olivového oleja.

Vyskúšajte váš obľúbený recept na bábovku, zmeňte tuk na olivový olej a bábovka bude lahodnejšia a vláčnejšia.

Na Slovensku je jeseň, na rozdiel od celoročne slnečnej Kréty, obdobím prípravy organizmu na dlhé obdobie zimy a nedostatku vitamínov a minerálov z čerstvej zeleniny a ovocia. Ako nám môže dopomôcť olivový olej posilniť imunitu a pripraviť naše telá na túto záťaž?

Hlavne používať extra panenský olivový olej na všetky zeleniny a zeleninové šaláty. Vhodné je si dať aspoň pár kvapiek aj na paradajku, ktorú si dávate ako prílohu k jedlu. Tak ako som už spomínala, olivový olej pomáha vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tuku a to je veľmi prospešné pre imunitu. Konzumácia čerstvého, čistého, nerafinovaného olivového oleja je tou najlepšou voľbou. Olivový olej podporuje lepšie trávenie.

Produkty Terra Creta ale i ďalšie výnimočné špeciality z Kréty nájdete na www.bestcreta.eu, alebo v každom dobrom bio obchode. 

Všetky školy zapojené v programe Skutočne zdravá škola môžu využiť pri nákupe na www.bestcreta.eu 10% zľavu z nákupu.

Za rozhovor ďakujeme manželom Ivke a Georgovi Wiebauerovým.

Zdroj: bestcreta.eu

Späť na zoznam