EÚ si vyberá bezpečné potraviny

3. 9. 2021
Skutočne zdravá škola

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spúšťajú kampaň EÚ si vyberá bezpečné potraviny

Možno ste zachytili video o bezpečnosti potravín v EÚ, ktoré sme pred časom s vami na našich sociálnych sieťach zdieľali. Naša zakladateľka Anetta Vaculíková a Laco Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, v ňom vysvetľujú, aký je rozdiel medzi kvalitou a bezpečnosťou potravín. O kvalite a o tom, čo jeme, rozhodujeme my, spotrebitelia, no o bezpečnosti potravín rozhoduje veda.

Sami zodpovedáme za to, aké potraviny si vyberieme. Je dôležité, aby jedlo dobre chutilo, bolo správne skladované a uvarené. Okrem toho by sme tiež mali venovať pozornosť tomu, či potraviny, z ktorých ho pripravujeme, sú čerstvé a neobsahujú nežiaduce alergény. V Európskej únii si môžeme vyberať potraviny s istotou, pretože ich bezpečnosť bola overená na základe vedeckých poznatkov. Cieľom kampane EFSA s názvom EÚ si vyberá bezpečné potraviny je zvýšiť povedomie o vede, ktorá stojí za bezpečnosťou potravín a pomôcť nám, spotrebiteľom, pri prijímaní informovaných rozhodnutí o každodennom výbere potravín s vedomím, že naše potraviny sú bezpečné.

Európania celosvetovo patria k najlepšie chráneným a informovaným spotrebiteľom o rizikách potravinového reťazca. Systém EÚ v oblasti bezpečnosti potravín ponúka každému európskemu občanovi možnosť dozvedieť sa, ako sa potraviny, ktoré konzumuje, vyrábajú, spracovávajú, balia, označujú a predávajú. Nezávislí odborníci úradu EFSA vyhodnocujú v rámci tohto systému vedecké údaje a štúdie, ktoré hodnotia riziká spojené s potravinami. Vďaka tomu pomáhajú zabezpečiť, že všetky výrobky na našich trhoch a v našich obchodoch sú bezpečné. 

Ako viem, ktoré potraviny sú bezpečné? Minimálna doba trvanlivosti, dátum spotreby, výživové údaje... Čo tieto pojmy znamenajú a ako ich viem využiť pri nákupe potravín? Overené tipy nájdete na stránke: EUChooseSafeFood Campaign page.

Odporúčame začítať sa aj od infografík, ktoré nájdete vo fotogalérii, a ktoré vysvetľujú nasledovné témy:

  • Akrylamid v potravinách - čo to je a ako ho môžeme znížiť
  • Kontaminanty v potravinovom reťazci - aké druhy sa nachádzajú v potravinách a krmivách?
  • Bezpečné rozmrazovanie potravín - čo mám robiť?
  • Bezpečnosť mäsa v Európe

Sledujte pravidelné aktualizácie a praktické rady týkajúce sa výberu potravín na stránke kampane (https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#). Stránka tiež informuje spotrebiteľov o vede, ktorá pomáha zabezpečiť bezpečné potraviny. 

EÚ si vyberá bezpečné potraviny 1EÚ si vyberá bezpečné potraviny 1EÚ si vyberá bezpečné potraviny 1EÚ si vyberá bezpečné potraviny 1EÚ si vyberá bezpečné potraviny 1EÚ si vyberá bezpečné potraviny 1EÚ si vyberá bezpečné potraviny 1
Späť na zoznam