Nové bronzové kritérium - nápomocné školským jedálňam

30. 9. 2022
Skutočne zdravá škola

Nové bronzové kritérium - nápomocné školským jedálňam

Začiatkom nového školského roka došlo k zmene niektorých bronzových kritérií, ktoré sa vzťahujú k okruhu Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu. Pôvodné kritérium B8 - Jedlá v našej ponuke neobsahujú žiadne nežiadúce prísady a znižujeme čo najviac používanie polotovarov - zaisťovalo, že sa v Skutočne zdravých školách limitovalo používanie polotovarov s vysokým obsahom tukov a soli a nápojov s vysokým obsahom cukru. Keďže vstúpila do platnosti nová verzia Aplikácie k MSN 2021, ktorá nepripúšťa používanie polotovarov, napríklad aj umelých sirupov, preformulovali sme nové znenie kritéria takto: Školská jedáleň pri príprave pokrmov spĺňa všetky odporúčania na kvalitu a zostavenie jedálneho lístka uvedené v Aplikácii princípov k MSN a receptúram pre školské stravovanie. Podobne boli vytvorené nové kritéria B17 a B18, viažuce sa na zvýšené podávanie ovocia a zeleniny a častejšie zaraďovanie rýb a strukovín.

Nové kritérium B19: Školská jedáleň absolvovala vzdelávaciu a konzultačnú službu Analýza školskej jedálne a prijala z nej vyplývajúce odporúčania. 

Toto kritérium reaguje na potreby pracovníkov školských jedální a umožňuje im aj lepšie naplňovať ostatné kritériá z daného okruhu. Cieľom analýzy školskej jedálne je zamerať sa na súčasný stav v príprave pokrmov vzhľadom na: 

  • kritériá programu Skutočne zdravá škola v oblasti Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
  • odporúčania racionálnej výživy
  • plnenie odporúčaní podľa najnovšej revízie MSN a receptúr pre školské stravovanie

poskytnúť jedálni odporúčania, ako by mohla stravovanie postupne zlepšovať.

Na základe vykonanej analýzy pri návšteve školy, bude vypracovaná a poskytnutá písomná záverečná správa ako prvý krok k zlepšeniu školskej jedálne. Analýza školskej jedálne je platená služba, ktorá sa škole vyplatí a vráti sa v podobe spokojnejších strávníkov a v rýchlejšom splnení kritérií programu. Škola prostredníctvom absolvovania tejto služby splní hneď aj kritérium B15.

Rovnakú službu zaviedla naša partnerská Skutečně zdravá škola od roku 2018. Je naším vzorom, a preto sme sa rozhodli nimi inšpirovať aj v tomto bode. „Snažíme se, aby jednotlivá kritéria programu zajišťovala nejvyšší možnou kvalitu, inspirovala školy a jídelny k pozitivním změnám, ale zároveň odrážela reálnou situaci na trhu,“ vysvetľuje Tom Václavík, riaditeľ programu Skutečně zdravá škola. „Snažíme se průběžně získávat zpětnou vazbu jak od škol, tak od odborníků z oboru,“ dopĺňa.

V pilotnom projekte si túto službu vyskúšalo 40 škôl, ktoré sa zapojili do našej súťaže začiatkom apríla. Túto skúsenosť veľmi kladne hodnotia aj naše lektorky, ktoré spolupracovali s vedúcimi ŠJ, pričom zisťovali čo ich práca skutočne odnáša. Svoje postrehy sa pokúsili zhrnúť v dvoch článkoch:

Zapojené školy hodnotili službu takto: 

“Priebeh analýzy je perfektný. V dnešnej uponáhľanej dobe je veľmi dobré riadiť sa vašimi odporúčaniami, máme to všetko v jednom a aj komunikácia s vami je super. Ďakujeme!!!”

“Vaša analýza je poučná, dobre nastavená, cenovo náročná pri momentálnych cenách, treba veľa trpezlivosti pri odstravovaní našich žiakov v školskej jedálni a naučiť ich zdravo sa stravovať. Urobíme maximum, aby sa to podarilo.”

“Sme radi, že ste nám pripravili Analýzu školskej jedálne. Ďakujeme za usmernenie pri zostavovaní vyváženého jedálneho lístka a odporúčaní domácich dodávateľov.”

Podporujeme transparentnosť

Program Skutočne zdravá škola, v Čechách aj na Slovensku, sa snaží o maximálnu transparentnosť a dôveryhodnosť. O tom svedčí aj fakt, že certifikát o splnení kritérií programu sa školám vydává na dva roky, potom ich škola musí buď obhájiť alebo preukázať splnenie vyššej úrovne kritérií. Pokiaľ škola kritériá po dvoch rokoch neobháji, certifikát jej nebude predĺžený.

Podporujeme pracovníkov jedální

Vedenie školskej jedálne, kuchárky a kuchári sú neoddeliteľnou súčasťou úspešnej realizácie programu na škole. Preto sa ich snažíme neustále podporovať vo forme ponuky školení, ale tiež formou rôznych návodov, odporúčaní a tipov. Všetky metodiky týkajúce sa jedální nájdete voľne dostupné na stiahnutie na našom webe v sekcii Metodiky, ktoré sa vyselektujú zakliknutím témy Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu.

Češi napríklad vydali “Kuchařku 115 receptů pro školní kuchyně”, keďže tam systém receptúr podľa MSN zakotvený nemajú. V programe vyčlenili na analýzu stravovacích zariadení aj mimo škôl samostatný projekt “Skutečně zdravá jídelna”. Venujú sa tiež spoločnému projektu so Štátnym zdravotným ústavom a ďalšími inštitúciami “Máme to na talíři a není nám to jedno”, ktorý je o testovaní jednej z možností rekonštrukcie školského stravovania.

Podobne aj nás čaká rozbeh nových projektov, kde sa ešte viac do hĺbky budeme zameriavať na školské stravovanie a tešíme sa na budúce spolupráce. Budeme si všímať školy, ktoré budú na svojej ceste za bronzovým certifikátom naozaj aktívne a následne im umožníme získať túto službu zadarmo. Pozor, v každom školskom roku to bude limitovaný počet škôl.

Podporu školským jedálňam sme vyjadrili aj zaslaním výzvy na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Výbor NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport so žiadosťou o navýšenie finančným pásiem. Odpoveďou bolo pozvanie na stretnutie na Úrad vlády SR a o aktuálnych informáciách Vás budeme ešte určite informovať.

Za tím Skutočne zdravej školy,

Jana Bérešová

Späť na zoznam