Poďme sa spolu zahryznúť do plodov školskej záhradky!

3. 10. 2023
Skutočne zdravá škola

Máte na vašej škole záhradku alebo priestor pre jej vybudovanie? Napadlo vás niekedy,  ako je to s úrodou, ktorá sa na pozemku školy vypestuje?

Možno by ste sa čudovali, ale vychutnať si túto úrodu nie je z legislatívneho hľadiska ľahké.

V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na to, ako sa dopracujete k registrácii vašej záhradky, aby vás to stálo čo najmenej energie a čo najskôr ste si mohli na ovocí či zelenine pochutnávať.

Prečo je prínosné mať na škole záhradku?

Deti sa prirodzene zapájajú do aktivít spojených s prírodou a životným prostredím, v ktorom žijú. Zasadia semienko, z ktorého vyrastie rastlina. V praxi sa učia, sledujú, starajú sa a vidia premenu kvetu na plod. Plod, ktorého tvar, farbu, vôňu a v neposlednom rade chuť, môžu sami okúsiť. Osvojujú si základy zodpovednosti tým, že rastliny polievajú a starajú sa o ne. Vidia koľko úsilia je za každým jedným chutným ovocím. Možno ich aj tieto aktivity prijmu k zamysleniu sa nad jednotlivými potravinami, ktoré konzumujú a budú si ich tak viac vážiť. Týmto dlhodobým úsilím a edukáciou eliminujeme plytvanie potravinami, ktoré je jedným z  problémov dnešnej uponáhľanej doby.

Je možné používať výpestky zo školskej záhradky v školskej jedálni bez registrácie na RVPS?

Konzumácia v akomkoľvek množstve a podobe je povolená, iba pokiaľ sa škola registruje na RVPS a má pridelené registračné číslo. Je to z dôvodu, aby boli známe a dohľadateľné metódy ošetrenia a hnojenia, či boli použité chemické prostriedky alebo biologické a pod. 
Ak škola nie je registrovaná a nemá pridelené registračné číslo, konzumácia výpestkov nie je možná.

Za akých podmienok je možná priama konzumácia a druhotné spracovanie výpestkov? (sušenie, kvasenie, tepelná úprava)

V zmysle Nariadenia vlády č. 360/2011 Z.z. v platnom  znení, § 2, malé množstvá prvotných produktov musia pochádzať z vlastnej produkcie, chovu, výlovu, farmy alebo činnosti prvovýrobcu, ktorý je na vykonávanie činnosti týmto nariadením vlády osobitne zaregistrovaný. Každý prevádzkovateľ oznámi v zmysle § 6 Zákona č. 152/1995 Z.z. v platnom znení príslušnému orgánu úradnej kontroly potravín, v tomto prípade miestnej príslušnej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe, každú prevádzku podliehajúcu jeho kontrole, ktorá vykonáva činnosť na akomkoľvek stupni výroby, spracúvania a distribúcie potravín na účely registrácie.

Podmienkou využívania produktov zo školskej záhradky je registrácia konkrétnej školy (školskej jedálne) na príslušnej Regionálnej potravinovej a veterinárnej správe. Tento krok je veľmi dôležitý, aby sa v prípade nejakých zdravotných problémov vedeli vystopovať alebo vylúčiť zdroje nákazy. Jedná sa o povinný a preventívny krok!

Pokiaľ ide ale o priamu konzumáciu výpestkov mimo stravovacie zariadenie, vtedy je potrebné zapracovať podrobnosti do prevádzkového poriadku zariadenia s dôrazom na skutočnosť, že plodiny, ktoré sa vypestovali je nevyhnutné pred konzumáciou umyť pod tečúcou pitnou vodou. Takže žiaci si môžu pochutnávať na čerstvom ovocí, ktoré si sami dopestovali.

Podrobný postup registrácie školskej záhradky 

  1. Vyplniť formulár: Oznámenie o registrácii na priamy predaj a dodávanie malého množstva prvotných a spracovaných produktov rastlinného pôvodu TU.

  2. Registrácia je bezplatná, ak má škola formu rozpočtovej organizácie, naviazanej na rozpočet obce/mesta. V opačnom prípade je registračný poplatok 50 EUR.

  3. Vyplnený formulár je potrebné poštou zaslať na príslušnú RVPS, ktorá následne zašle registračné číslo.

  4. Viesť si evidenciu, ktorá bude obsahovať dátum, druh a množstvo vypestovaného a použitého ovocia, zeleniny, byliniek či iných produktov. Forma zápisu nie je daná - môže to byť elektronický dokument, prípadne zošit. (Množstvo vyprodukovaných potravín si priebežne kontrolujte podľa hodnôt uvedených vo formulári).

Naríklad: 1.9.2023 – Slivky 3 kg – kysnutý koláč ovocný, mäta pieporná 100g – čaj bylinkový, rajčiny kríčkové 2 kg - priama konzumácia (nakrájané)

  1. Začať s pestovaním a následne si užívať so žiakmi chutné a hlavne čerstvé produkty.

Tým, že budeme využívať lokálne a sezónne produkty v školskej kuchyni môžeme prispieť k zníženiu uhlíkovej stopy.

Časté otázky

  • Je v materskej škole možná konzumácia ovocia a zeleniny prinesených z domu?

Konzumácia ovocia a zeleniny prinesených z domu v materskej škole nie je povolená. Podľa § 8 ods. 3 vyhlášky MZ SR č. 527/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež, musí prevádzkovateľ v zariadeniach pre deti a mládež zabezpečiť, aby sa do školského stravovacieho zariadenia žiakom a deťom individuálne nedonášala strava, okrem žiakov a detí, pri ktorých sa podľa posúdenia lekára vyžaduje osobitné stravovanie.

  •  „Políčka“ na pestovanie niektorých druhov zeleniny – môžu byť zriadené v materských školách?

Políčka na pestovanie malých množstiev poľnohospodárskych produktov pri materských školách legislatíva nezakazuje. V prípade konzumácie takýchto produktov nie je povinnosť uplatňovať požiadavky nariadenia vlády SR č. 360/2011 Z. z., ktorým sa ustanovujú hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstva prvotných produktov rastlinného a živočíšneho pôvodu a dodávanie mlieka a mliečnych výrobkov konečnému spotrebiteľovi a iným maloobchodným prevádzkarniam. Pokiaľ ide o registráciu pestovateľov na pobočkách Štátnej potravinárskej a veterinárnej správy, táto sa týka iba pestovateľov, ktorí svoju produkciu ponúkajú ďalej iným zariadeniam.

V prípade, že si vypestuje pani učiteľka so žiakmi na školskej záhrade jahody (resp. iné ovocie, zeleninu, bylinky), môžu ich skonzumovať napr. na desiatu, ale nie cestou školskej jedálne.

Špeciálne poďakovanie patrí ŠVPS a ÚVZ SR, kde sme čerpali množstvo informácii ohľadom výpestkov zo školských záhrad a ktorého zamestnanci nám boli v tomto smere veľmi nápomocní.

Novinky
Späť na zoznam