Priniesli sme si nápady z Francúzska

2. 12. 2022
Skutočne zdravá škola

Minulý týždeň sa v rámci európskeho projektu FoodCOMP, konala zahraničná cesta. Kdeže sme to boli? V krásnom prostredí francúzskeho mesta Saumur.

Projekt FoodCOMP sa venuje plytvaniu potravinami a tu je niekoľko vecí, ktoré sme sa počas cesty dozvedeli:

“Francúzska neziskovka ValOrise nám spravila workshop o tom, ako spracovať poškodené ovocie a zeleninu. Na školách robia podobné workshopy ako my v Skutočne zdravá škola. Okrem toho, založili firmu OrNorme. Táto firma vykupuje škaredé ovocie a zeleninu, ktorú nechcú supermarkety a z týchto surovín vyrábajú polievky, kompóty a nátierky.”

“Dve popoludnia sme venovali brainstormingu v menších skupinkách a preberali sme rôzne témy, napríklad ako pritiahnuť všetky záujmové skupiny, ako môžu rodičia prispieť k výučbe o jedle doma, silné a slabé stránky aplikácie, ktorú vytvárame a mnohé ďalšie.”

“Už niekoľko rokov sa na jednej strednej odbornej škole pre šéfkuchárov, koná každý rok súťaž medzi školami o najchutnejší recept, v ktorom sú využité všetky časti surovín a je minimálny odpad. Na záver nás navštívil manažér predajne Carrefour a opísal viacero spôsobov ako sa im podarilo minimalizovať odpad vo všetkých predajniach v regióne. Za tento prístup získal aj niekoľko ocenení.”

Foodcomp je financovaný v rámci programu Erasmus+. Hlavným cieľom partnerstva je rozvoj pôsobnosti lektorov či pedagógov zvyšovaním povedomia o znižovaní plytvania potravinami aj prostredníctvom využívania e-learningovej platformy a užitočnej aplikácie.

Priniesli sme si nápady z Francúzska 1Priniesli sme si nápady z Francúzska 1Priniesli sme si nápady z Francúzska 1Priniesli sme si nápady z Francúzska 1Priniesli sme si nápady z Francúzska 1Priniesli sme si nápady z Francúzska 1Priniesli sme si nápady z Francúzska 1Priniesli sme si nápady z Francúzska 1Priniesli sme si nápady z Francúzska 1Priniesli sme si nápady z Francúzska 1Priniesli sme si nápady z Francúzska 1Priniesli sme si nápady z Francúzska 1Priniesli sme si nápady z Francúzska 1Priniesli sme si nápady z Francúzska 1Priniesli sme si nápady z Francúzska 1Priniesli sme si nápady z Francúzska 1
Späť na zoznam