Zlatý poklad Spiša repkový olej Flaviol

28. 4. 2021
Skutočne zdravá škola

Zlatý poklad Spiša repkový olej Flaviol

Oslnivé žlté lány repky olejnej sú v čase jej kvitnutia neprehliadnuteľné a dodávajú našej krajine jedinečný ráz. Repka olejná je na našich poliach už desaťročia tradičnou plodinou, ktorá sa v súčasnosti pestuje najmä pre produkciu kvalitného potravinárskeho oleja. Nielen krásu nekonečných lánov, ale najmä zdravie, ktoré nám „oliva severu“, ako repku olejnú nazývajú, v sebe skrýva fľaša zlatistého repkového oleja v našich kuchyniach. Repkový olej dokáže byť vďaka svojmu univerzálnemu využitiu neoddeliteľnou súčasťou mnohých pokrmov a dnes patrí k najpoužívanejším olejom. Nechýbal však ani v kuchyniach našich starých mám. Používanie rastlinných olejov sa v Európe rozšírilo najmä v období kresťanstva, keď nemohli kresťania v pôstnych obdobiach konzumovať jedlá živočíšneho pôvodu, v 12. až 13. storočí nastal v strednej Európe rozmach výroby a využívania rastlinných olejov, najskôr najmä konopných a ľanových. 

Nutričná poradkyňa Eva Blaho, Adv Dip Nut & Adv Dip WHM o repkovom oleji hovorí: “Okrem výživových benefitov repkového oleja je vhodné spomenúť, že má neutrálnu chuť a neovplyvní chuť jedla ako olivový olej.”

Jednou z najtradičnejších oblastí olejárstva na Slovensku je Spiš. Výroba oleja na Spiši bola známa už v období stredoveku a tradícia v tomto regióne  pretrváva dodnes. Pokiaľ sa však v minulosti ako plodina na výrobu oleja pestoval najmä ľan, dnes, vďaka pestovaniu repky olejnej, nadobudla tradícia trochu iné, žlté sfarbenie. Repkový olej Flaviol zo Spiša je po úspešnom vyšľachtení odrôd bezerukovej repky olejnej v 70. rokoch 20. storočia vďaka svojmu priaznivému zloženiu mastných kyselín, považovaný za jeden z nutrične najvýhodnejších rastlinných olejov. A v súčasnosti, keď sa veľký dôraz kladie aj na lokálnosť potravín treba k neoceniteľným benefitom poctivého repkového oleja Flaviol zo Spiša, prirátať aj to, že pochádza z regiónu  so špecifickými klimatickými podmienkami a bonitou pôdy a jeho výroba nadväzuje na storočnú históriu skúsenosti.

  • Prečo  je repkový olej vhodný pre školské jedálne?

Jedným z veľkých benefitov repkového oleja je jeho prirodzene vysoký bod zadymenia, ktorý je až 240 °C. To znamená, že olej sa pri ohriatí až do takejto vysokej teploty, napríklad pri vyprážaní alebo pečení, neprepáli a nehrozí tak vznik karcinogénnych látok. Teplota zadymenia olivového oleja je približne 210 °C a slnečnicového len veľmi nízkych 110 °C. Preto sa do nich často pridávajú aditíva, alebo sa napríklad šlachtia špeciálne odrody slnečnice tzv. HOSO. Repkový olej má tiež vysoký obsah vitamínu E, účinného antioxidantu, ktorého obsahuje približne 19 mg na 100 g. Spomedzi ostatných bežne používaných rastlinných olejov repkový vyniká aj pomerom nasýtených mastných kyselín omega-3 a omega-6. Ten je v repkovom oleji naozaj výborný – 1:2,53. Za ideálny pomer sa totiž uvádza 1:2.

  • Čo sú to omega-3 a omega-6 mastné kyseliny?

Označenia omega-3 (kyselina linolénová) a omega-6 (kyselina linolová) pomenovávajú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré radíme do kategórie esenciálnych mastných kyselín. To znamená, že náš organizmus si ich nedokáže vytvoriť sám, a preto ich musíme prijímať stravou. Nedostatok omega-6 mastných kyselín spôsobuje v našom organizme vypadávanie vlasov, vysušovanie a zlé hojenie rán. Naopak, dokáže zmierňovať pocity hladu a tým spomaľovať rast tukového tkaniva. Omega-3 mastné kyseliny majú zase pozitívny vplyv na funkciu mozgu, srdca a očí, no majú tiež celkový pozitívny vplyv na náš metabolizmus. Všetky omega mastné kyseliny majú pritom i ďalšie pozitívne účinky. Pomáhajú pri prevencii vzniku ischemickej choroby srdca, mŕtvice či cukrovky, ako aj pri udržiavaní zdravého imunitného systému. Okrem toho zlepšujú aj absorpciu vitamínov a podporujú zdravie našej nervovej sústavy. Aj preto by mali byť zastúpené v potravinách, ktoré konzumujeme. Na Slovensku a vo väčšine európskych krajín je konzumácia omega-3 mastných kyselín príliš nízka, práve preto je dôležité vyberať si produkty bohaté na tieto zložky. Samotné ľudské telo si nevytvára omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, a preto musia byť prijímané z potravy, a teda aj formou kvalitných rastlinných olejov.

  • Prečo sa repkový olej používa v slovenskej kuchyni tak málo?

Podľa výsledkov štúdie vykonanej GFK Poľsko1, na slovenských stoloch vládne slnečnicový olej – preferovaný hlavne na varenie. Čo sa týka vnímania tukov ako kategórie – tu za najviac prospešný pre telo volíme stále olivový olej, zabúdajúc na kvalitu repkového oleja. O repkovom oleji tiež bohužiaľ kolujú nepravdivé informácie súvisiace s tým, že je škodlivý a určený len na výrobu biopaliva. V súčasnosti však už ide o mýtus, ktorý je síce postavený na reálnom základe z minulosti. Kedysi sa totiž pestovala repka olejná s vysokým obsahom dieteticky nevhodnej kyseliny erukovej, avšak od 70. rokov 20. storočia sa pestuje vyšľachtená bezeruková repka olejná. Tá už teda nie je vôbec škodlivá a obsahuje množstvo pozitívnych účinkov a vlastností, vrátane vysokého obsahu omega-3 mastných kyselín a fytonutrientov.

  • Čo predstavuje pojem fytonutrienty?

Veľmi dôležitou zložkou oleja, ako aj iných rastlinných produktov sú fytonutrienty. Látky nachádzajúce sa v rastlinách, ktoré napomáhajú ich ochrane pred vonkajšími hrozbami, ako sú baktérie, hubové choroby a pod., a vďaka týmto účinkom sa využívajú aj vo farmácii, kozmetickom a potravinárskom priemysle. Potraviny rastlinného pôvodu obsahujú prirodzene fytonutrienty. Okrem ovocia a zeleniny sa jedná o celozrnné produkty, orechy, semená, strukoviny alebo napríklad čaj. Fytonutrienty nie sú, na rozdiel od vitamínov a minerálov, kľúčové pre zdravie organizmu. Môžu však pôsobiť preventívne proti mnohým negatívnym prejavom a ochoreniam, a podporujú správne fungovanie organizmu. Z potravín rastlinného pôvodu poznáme na 25 000 rôznych fytonutrientov, čo sa však týka repkového oleja, môžeme hovoriť o karotenoidoch. Viac ako 600 rôznych typov farbív karotenoidov prepožičiava žltú, oranžovú a červenú farbu mnohých druhom ovocia a zeleniny. V organizme pôsobia ako antioxidanty, čo znamená, že dokážu zvrátiť negatívny vplyv voľných radikálov a zabraňujú ich aktivite, čo sa týka poškodzovania tkanív.2

  • Môžem panenský repkový olej využiť aj na varenie?

Na varenie vám skôr odporúčame rafinovaný panenský olej s vyššou teplotou zadymenia. Ak by ste totiž použili na varenie extra panenský repkový olej lisovaný za studena, varením by sa v ňom znehodnotili všetky zdraviu prospešné látky, ktoré obsahuje, čo by bola škoda.  Panenský repkový olej sa preto hodí najmä do studenej kuchyne či do nátierok, pričom  panenský repkovo-reďkovkový dokonca veľmi dobre chutí aj len tak s hriankami, pečivom alebo syrom.

Ďakujeme za informácie spoločnosti Flaviol.     www.flaviol.sk #spolupraca
Spracovala Andrea Jazbec
1Zdroj: https://zamilujsadorepkovehooleja.eu/vyznam-repkoveho-oleja-v-dodrziavani-zdraveho-zivotneho-stylu, Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion – Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006
2Zdroj: https://www.medaprex.sk/slovnik-pojmov/fytonutrienty-a2512
Späť na zoznam