WNWN Výzva "U nás neplytváme" 2026
S novým školským rokom priniesol projekt Waste Not Want Not novú výzvu.
Každá škola, či už ste v programe Skutočne zdravá škola, alebo nie, môže prispieť k neplytvaniu.
Táto inšpiratívna výzva motivuje, edukuje a prepája slovenské školy pri snahe znížiť množstvo potravinového odpadu, napríklad v školskej jedálni. Tento problém riešia školy v celej Európe, nie len my na Slovensku. Projekt Waste Not Want Not robí on-line networking medzi zapojenými školami v šiestich európskych krajinách. Waste Not Want Not poskytuje školám nástroje na riešenie naliehavých problémov s plastovým a potravinovým odpadom. Online platforma projektu ponúka moduly, ktoré krok za krokom umožňujú vykonávať audity odpadu, vypracovať akčné plány a sledovať pokrok, vďaka čomu sa školy môžu stať centrami udržateľných zmien. Projekt financuje Európska únia prostredníctvom programu Erasmus+.
Tieto moduly a návody umožňujú študentom, učiteľom a ich komunitám podniknúť zmysluplné kroky proti potravinovému odpadu v školských jedálňach. Dobrým a praktickým príkladom je audit potravinového opdadu v školskej jedálni, ktorý na slovenskej škole BESST Trnava pravidelne vykonávajú žiaci. Spoločne s Luciou Naďovou, manažérkou stravovania v BESST Trnava, a našimi kolegami z UK z tímu WNWN, sme pre vás natočili, ako môžete minimalizovať plytvanie jedlom, prakticky edukovať vlastných
žiakov a prispieť k väčšej udržateľnosti. Audit potravinového odpadu je zároveň jedna z aktivít, vďaka ktorej získala škola strieborný certifikát.
Ako sa môžu zapojiť vaši žiaci?
1. Navštívte webstránku a preskúmajte tipy na workshopy a iné školské aktivity. Môžete to urobiť spolu so žiakmi, napríklad na hodine etiky, alebo triednickej hodine.
2. Vykonajte audit odpadu.
3. Zaregistrujte svoju akivitu na webstránke Waste Not Want Not Challenge (je to ozaj veľmi jednoduché).
4. Podeľte sa o svoje úspešné príbehy, aby ste inšpirovali ostatných.

A tu je spomínaná výzva Waste Not Want Not.
Inšpiráciu vám prinášame aj so školskej jedálne gymnázia Heinrich-Hertz Schule v Hamburgu. Žiaci tu chodia do jedálne v skupinách, pričom každá z nich má na obed približne 20 minút. Deti v najmladších dvoch ročníkoch vždy prichádzajú do jedálne a obedujú so svojimi učiteľmi pri stole. Kuchyňa vydáva 800 jedál každý deň počas dvoch hodín - od 11:30 do 13:30. Až potiaľto je to podobné ako na Slovensku.
V kuchyni Heinrich-Hertz-Schule pracuje 6 kuchárov, pričom dvaja kuchári podávajú hlavnú časť jedla z výdajného okienka. Súčasťou obeda je však aj samoobslužný bufet s prílohami a zeleninou, ktorý dopĺňajú priebežne podľa požiadaviek stravníkov.
Aj takto zamedzujú plýtvaniu jedlom. Suroviny pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva. Prísady tiež v čo najväčšej miere odrážajú sezónnosť (v zime v bufete nenájdete paradajky a uhorky) a nakupujú sa od miestnych výrobcov.
Cena surovín je 5,30 €, deti a ich rodičia zaplatia za obed 4,15 €. Pre sociálne slabšie rodiny je táto suma čiastočne dotovaná.
Video, ako presne vyzerá takýto obed si môžte pozrieť TU.
