Svetový deň jedla 2025: Ruka v ruke za lepšie jedlo a lepšiu budúcnosť
„Ruky detí sú tie, ktoré zmenia svet, a tieto ruky musíme naučiť pracovať smerom k zdravému stravovaniu.“ píše David, učiteľ zo školy Bertomeu Llorens i Royo (CEIP Bertomeu Llorens i Royo) vo Valencii (Španielsko), keď posiela fotografiu do kampane SchoolFood4Change pri príležitosti Svetového dňa jedla 2025.
Od spustenia projektu v januári 2022 spolupracuje 37 partnerských a replikačných miest programu SchoolFood4Change so svojimi školami na zavádzaní celostného prístupu ku školskému stravovaniu (Whole School Food Approach). Tento prístup sa zameriava na zlepšenie kvality podávaných jedál aj na vzdelávanie žiakov v oblasti stravy a udržateľnosti.
K októbru 2025 sa vďaka týmto miestnym spoluprácam podarilo osloviť viac než 3 700 škôl v 22 krajinách sveta. Takmer 400 škôl už získalo bronzový, strieborný alebo zlatý certifikát (viac sa o tom dočítate napríklad tu) za svoj vzorový prístup a záväzok k zlepšeniu školského stravovania.
Pri príležitosti tohtoročného Svetového dňa jedla (#WorldFoodDay) vzdáva iniciatíva SchoolFood4Change poctu svojim školám – miestam, kde deti, mladí ľudia, učitelia, kuchári, zamestnanci jedální aj rodičia spoločne pracujú – v duchu tohtoročného motta: „Ruka v ruke za lepšie jedlo a lepšiu budúcnosť.“
Školy nadviazali partnerstvá s miestnymi farmármi, aby sa žiaci mohli učiť priamo od pestovateľov a videli, odkiaľ ich jedlo pochádza. Viaceré z nich sa zapojili do hodnotenia zdravotného vplyvu (Health Impact Assessment), ktoré umožňuje vedcom využívať konkrétne údaje na presnejšie predpovede o tom, ako zdravšie a udržateľnejšie školské jedlá prispievajú k zdraviu detí. Medzi mnohými aktivitami školy zapojené do programu SchoolFood4Change (SF4C) organizovali dni školských jedální, založili školské záhrady, upravili učebné osnovy, aby do nich zaradili workshopy o varení, pestovaní potravín a zdravom stravovaní, znížili množstvo potravinového odpadu vylepšením jedálnych lístkov, a podporili vznik žiackych rád, ktoré dávajú študentom priestor zapojiť sa do procesu zmien.
Keďže sa môžeme od škôl zapojených do programu SchoolFood4Change veľa naučiť, položili sme im pri príležitosti tohtoročného Svetového dňa jedla otázku: Čo sa vám vybaví, keď sa povie tohtoročná téma „Ruka v ruke za lepšie jedlo a lepšiu budúcnosť“? Školy nám poslali svoje fotografie a komentáre ako odpoveď. Pozrime sa na ne!
Birgit Sagar, učiteľka na Ristiku Põhikool v Tallinne (Estónsko), hovorí: „Táto fotografia symbolizuje jednotu detí, ktorú prejavili pri učení sa o poľnohospodárskych strojoch. Ako zjednotený tím navštívili farmu a učili sa o poľnohospodárstve.“ Sledujte školu na Instagrame!

Hana, učiteľka v Centre detí a mládeže (Centrum dětí a mládeže) v meste Česká Kamenice (Česká republika), hovorí: „Deti sa učia, že superpotraviny sú všade okolo nás, stačí po nich len siahnuť.“ Sledujte ich na Instagrame!

Liina, učiteľka na škole Randvere Kool vo Viimsi (Estónsko), hovorí: „Táto fotografia vznikla počas workshopu vedeného rodičom ukrajinského pôvodu, ktorý neprišiel do školy len ukázať, ako sa pripravujú knedle, ale vyhrnul si rukávy a varil spolu so žiakmi.“

Nils, učiteľ na základnej škole Pee & Nel v Leuvene (Belgicko), hovorí: „Fotografia zachytáva žiakov pri účasti na kuchárskom workshope (Kookworkshop).“ Sledujte ich na Facebooku!

Jacqueline, učiteľka na základnej škole Volksschule Klenaugasse vo Viedni (Rakúsko), hovorí: „Táto fotografia vznikla počas minulotýždňového varenia s triedou 4B. Štvrtáci spolu pripravili štyri chutné nátierky (avokádovú, pažítkovú, zeleninovú a Liptauer) na zdravú desiatu.“ Sledujte ich aktivity na Instagrame!

Mgr. Ludmila Jirotková, riaditeľka Materskej školy Dobroměřice v Dobroměřiciach-Louny (Česká republika), hovorí: „Rybár chytá, farmár pestuje, deti nosia, kuchárka kúzli… a nakoniec nás čaká lahodný obed. Spoločne objavujeme cestu jedla a učíme sa oceniť každý jeho krok. Presne to pre nás znamená motto „Ruka v ruke za lepšie jedlo a lepšiu budúcnosť.”

Jana z Materskej školy Fügnerova (Česká republika) hovorí: „Veríme, že naša kolážová fotografia vystihuje tému Svetového dňa jedla: deti sa sami podieľajú na príprave zdravých desiat, ktoré potom buď zjedia samy, alebo ich naše kuchárky využijú na prípravu obeda pre deti v materskej škole. Táto aktivita je zdravá aj poučná ❤.“ Sledujte školu na Instagrame!

Sabina Contu, učiteľka na škole Istituto Comprensivo n. 2 Pietro Borrotzu v Nuore (Taliansko), hovorí: „Fotografia zachytáva radostný moment z nášho workshopu „Od obilia k chlebu“. Deti s úžasom sledujú každý krok – od zberu zlatého obilia až po miesenie cesta. Ruky majú pokryté múkou, oči plné zvedavosti a nadšenia. Spoločne pyšne upečú svoj vlastný tradičný pane carasau.“

Eva Hübelová, učiteľka v Materskej škole Veltěže vo Veltěžiach (Česká republika), hovorí: „Veríme, že táto fotografia vystihuje tému tohtoročného Svetového dňa jedla, pretože každý rok s deťmi pestujeme bylinky, ovocie a zeleninu v našej školskej záhrade. Nakupujeme lokálne a sezónne, spolupracujeme s miestnymi farmármi a od nich nakupujeme čerstvé mlieko a syry. Deti učíme pochopiť, odkiaľ pochádza ich jedlo a prečo je dôležité vážiť si ho a neplytvať ním. Cez skúsenosti a dobrodružstvo sa deti učia o náročnej práci farmárov a pestovateľov. A nielen deti – aj školská jedáleň je zásobovaná z miestnych trhov, aby sme podporili lokálnych producentov.“ Navštívte ich na Facebooku!

Alena Potúčková, učiteľka na Základnej škole Dr. Štefana Osuského v Brezovej pod Bradlom (Slovensko), hovorí: „Každé dokončené jedlo je malým víťazstvom pre našu planétu. Prázdny tanier je symbolom toho, že jedlo patrí do našich žalúdkov, nie do koša. Spojme sa za lepšiu budúcnosť bez zbytočného odpadu!“

Zuzana Baierová, učiteľka na Spojenej škole Piešťany v Piešťanoch (Slovensko), hovorí: „Ruka v ruke s prírodou! Učiť ďalšiu generáciu, aby sa spojila so svojím jedlom priamo pri strome, je cesta k lepšej budúcnosti. Niet lepšieho pocitu než zberať čerstvé a kvalitné suroviny, ktoré živia telo aj dušu.“

Silvia, učiteľka na CEIP Pare Vilallonga v Borriane (Španielsko), hovorí: „Táto fotografia reprezentuje Svetový deň jedla, pretože ukazuje zdravú, farebnú a prirodzenú možnosť, ktorá podporuje správne návyky a konzumáciu čerstvého ovocia.“ Nájdite školu na Instagrame!

Prof. Graziella Monni, riaditeľka Istituto Comprensivo n°3 v Nuore (Taliansko), hovorí: „Ruka v ruke za lepšiu stravu a lepšiu budúcnosť“

CEIP La Rambla, verejná škola v Alicante (Španielsko), uvádza: „Naša škola podporuje zdravé stravovacie návyky prostredníctvom programu Zdravý obed. Snažíme sa zvyšovať povedomie žiakov o dôležitosti aktívnej účasti na tejto iniciatíve, a čoraz viac z nich sa k nám pridáva tým, že do školy nosí zdravé obedy. Fotografiou chceme ukázať, ako vyzerá obedňajší čas v našom každodennom školskom živote: žiaci si navzájom delia ovocie a orechy, jednoduché gesto, ktoré symbolizuje záväzok k vyváženej a udržateľnej strave. Fotografia zároveň zdôrazňuje kolektívny rozmer našich aktivít: nezáleží na tom, kto sme, ale na tom, čo spolu robíme, aby sme vybudovali zdravšiu budúcnosť.“

María Ibánez Maestre, koordinátorka školských jedální na Sagrada Familia Elda v Alicante (Španielsko), uvádza: „Naša fotografia ukazuje, ako naše jedálne lístky podporujú gastronomické bohatstvo nášho regiónu prostredníctvom tradičných jedál (napr. polievka casserole) a ich prezentácie rôznymi spôsobmi s využitím rôznych kuchárskych techník. Zároveň zdôrazňuje používanie sezónnych, lokálnych a regionálnych surovín, ako aj zavádzanie potravín pripravovaných a vyrábaných v súlade s platnými pravidlami ekologického poľnohospodárstva. Ďalším aspektom, ktorý zohľadňujeme pri plánovaní a varení, je prispôsobenie jedálneho lístka sezónnosti roka.“

Ana Belén Manosalbas, učiteľka predškolskej výchovy a koordinátorka školských jedální na Santa Ana School v Alcoy (Alicante, Španielsko), hovorí: „Obrázok vydá za tisíc tekvíc! Táto fotografia, zhotovená v našej školskej záhrade so žiakom pri tekvici, hovorí za všetko! Perfektne zachytáva ducha Svetového dňa jedla: spojenie so zemou, úctu k prírodným cyklom a predovšetkým oceňovanie čerstvého, lokálneho jedla. A aký lepší spôsob, ako sa to naučiť, než zasadiť semienka a sledovať, čo nakoniec vyrastie a skončí na tanieri? Fotografia ukazuje, ako môžu vzdelávanie, udržateľnosť a zdravé stravovanie ísť ruka v ruke.“

„Táto fotografia je mojou oslavou pozitívnej energie a výživy pri príležitosti Svetového dňa jedla. Nie je to len ovocie, je to jedlý úsmev! Použitím čerstvého kiwi a hrozna ukazujem, že zdravé stravovanie môže byť zábavné, chutné a farebné. Je to dôkaz, že to, čo je najvýživnejšie, môže byť zároveň aj najradostnejšie. Zahryznite sa do šťastia!“ – Sofia, študentka školy IES Enric Valor v Picanye (Španielsko).

Chceme poďakovať všetkým školám za ich príspevky! Ďakujeme, že nám poskytli nahliadnutie do svojej práce a jasne ukázali svoj záväzok k programu SchoolFood4Change, lepším školským jedlám a výučbe o strave pre všetky deti.
Originálny článok a ešte viac fotografií a komentárov, ktoré školy zapojené do programu SchoolFood4Change poslali pri príležitosti Svetového dňa jedla 2025 z rôznych krajín, nájdete TU.