Vzdelávacie zdroje a materiály FoodEducators
Program FoodEducators spustila spoločnosť EIT Food v roku 2022 pod názvom "Youth Mission". Ich práca sa začala posúdením potrieb a vytvorením príručiek pre učiteľov plných zdrojov pripravených na použitie v triede.
Pridajte sa k stovkám pedagógov, ktorí už využívajú tieto učebné materiály vo svojich triedach, kluboch a školských podujatiach. Vyučovacie plány sú založené na aktivitách, ktoré podporujú aktívnu účasť žiakov, tímovú prácu, hranie rolí, komunikačné zručnosti, experimentovanie a diskusie vedené študentmi.
Ako sa zapojiť?
1. Ak ešte nie ste, zaregistrujte sa na slovenskej verzii webovej stránky: https://www.foodeducators.eu/sk/.
2. Vyberte si niektoré z preložených metodík a odučte hodinu vo svojej triede.
3. Po ukončení aktivity vyplňte certifikačný dotazník a hodnotiaci formulár o svojej skúsenosti. Každá zapojená škola bude finančne odmenená.
4. Následne, počkajte na potvrdzovací e-mail, v ktorom budú upresnené ďalšie podrobnosti vrátane informácií o vyplatení odmeny.
Aktivity odporúčame realizovať napríklad počas ranných kruhov, aby mohlo byť zapojených čo najviac žiakov, alebo v spolupráci s viacerými vyučujúcimi. Čím viac žiakov sa do aktivít zapojí, tým vyššia môže byť aj výsledná odmena pre školu.
Témy učebných plánov
V rámci výzvy môžete využívať širokú škálu metodík pre rôzne vekové kategórie, napríklad:
-
Potravinový odpad a plytvanie s potravinami (vek 12-18): Rieši problematiku plytvania potravinami a možnosti znižovania odpadu
-
Mapa potravinového systému (vek 6-12): Zameriava sa na proces spracovania potravín a ich pôvod.
-
Jedlo v laboratóriu: Experimenty s jablkami (vek 6-14): Pomáha deťom porozumieť enzymatickým reakciám a základom potravinovej vedy
-
Kariéra v agropotravinárstve (vek 9-15): Predstavuje rôzne povolania a kariérne možnosti v agropotravinárstve.
Veríme, že tieto metodiky podporia záujem vašich žiakov o zdravú stravu a udržateľný spôsob života. Zároveň im ponúkajú príležitosť rozšíriť svoje vedomosti o aktuálnych témach a posilňujú ich kritické myslenie.
Viac informácií nájdete na webstánke foodeducators.