zdravé bruško - dodávateľ skutočne zdravej stravy pre školy

22. 7. 2021
Skutočne zdravá škola

Program Skutočne zdravá škola spája školy, ktoré sa rozhodli zvýšiť kvalitu stravy žiakov a zlepšiť kultúru stravovania prostredníctvom vlastných školských jedální, avšak podporujeme a spolupracujeme i s uvedomelými dodávateľmi stravy pre školy a škôlky. Jedným z týchto dodávateľov je i projekt zdravé bruško, ktorý spoluzaložil Mgr. Vladimír Kohút  a od novembra 2020 prináša na stôl detí v Bratislave a okolí alternatívu školského stravovania s ohľadom i na potreby detí so špeciálnymi stravovacími potrebami. Súčasná kuchyňa na Ďumbierskej ulici je schválená Regionálnym úradom verejného zdravotníctva pre deti a mládež a spĺňa všetky najvyššie hygienické a technologické štandardy. Taktiež je od 1.9.2021 zaradená do siete Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Dodávať stravu môže tak pre školy a materské školy, súkromné ako i štátne.

Skúsenosti s varením pre škôlkarov a jasličkárov majú bohaté, keďže pod hlavičkou iného projektu začali variť zdravšie receptúry už v roku 2017. Tak ako každá jedáleň alebo dodávateľ stravy, i zdravé bruško musí variť v súlade s platnými Materiálno-spotrebnými normami. Tie však už v súčasnosti dovoľujú receptúry modifikovať a variť z nutrične výživnejších surovín a zostavovať jedálničky v súlade s najnovšími poznatkami zdravej výživy. 

Jedným z najdôležitejších procesov v projekte zdravé bruško je teda tvorba jedálničkov. Každý týždeň jedálniček pripomienkujú a vytvárajú vychýrené odborníčky na detskú výživu a zároveň odborné garantky programu Skutočne zdravá škola, nutričný terapeut Eva Blaho, Adv Dip Nut & Adv Dip WHM a nutričná vedkyňa Ivana Kachútová, MSc. Supervízorom projektu je známa odborníčka na výživu pani Silvia Horecká. Dohliadajú na to, aby deti dostávali vyváženú stravu so správnym pomerom makro a mikro nutrientov. Na základe finálneho jedálnička rátajú výživovú analýzu, aby si boli isté, že jedlo podávané deťom bude nielen chutné, ale i nutrične vyvážené s ohľadom na ich telesný vývoj a fyzický výdaj. Pri tvorbe jedálnička kladú odborníčky dôraz na vhodné kombinácie surovín a kombinácie potravín v  jednotlivých dňoch v týždni. Následne sa o takto spracovaný jedálniček v praxi postarajú Head Chef Igor Švec a Sous Chef Nikola Čabráková s pomocou celého tímu v kuchyni.

Ako hovorí pán Kohút, spoluzakladateľ projektu zdravé bruško: “Našimi najväčšími učiteľmi sú od toho momentu práve detičky v predškolských zariadeniach, pretože navariť zdravé jedlo, to sa dá. Ale navariť ho zdravo a tak, aby chutilo práve najmenším, to je naša dennodenná výzva.” 

A každý, kto má deti vie, že to nie je ľahká úloha. Snahou všetkých, ktorí participujú na tvorbe jedálničkov je najmä rozmanitosť pokrmov, a aby deti prostredníctvom jedla dostávali denne veľa čerstvej surovej zeleniny a ovocia a taktiež sa snažia veľa zeleniny a ovocia „zamaskovať“ v polievkach, pomazánkach, v kaši a v omáčkach. 

Kvalita surovín je pre zdravé bruško prioritou a v ich kuchyni varia len zo skutočne kvalitných a čerstvých surovín a bez priemyselne spracovaných potravín a polotovarov. Nakupujú vopred základné suroviny primárne od slovenských pestovateľov a chovateľov. Používajú výhradne vajíčka z voľného výbehu. V troch mäsových dňoch v rámci jedného týždňa používajú iba kvalitné teľacie a hovädzie mäso a hydinu zo slovenských fariem, ktorá je chovaná vo výbehu. Používajú kvalitné nesladené mliečne produkty a zásadne sa vyhýbajú údeným a vysmážaný jedlám, ktoré si deti určite nenájdu na tanieri. Kváskový chlieb a pečivo z Yeme, ten najkvalitnejší olivový olej  a med od pravého včelára, to je štandard projektu zdravé bruško.

Unikátnym prístupom je i strava pre deti s diétnymi obmedzeniami a intoleranciami. zdravé bruško ponúka nasledovné dietetické programy:

-       No Milk – bez laktózy a mliečnej bielkoviny

-       No Gluten – bez lepku

-       No Milk/No Gluten

-       NoNoNo – bez mliečnej bielkoviny, bez laktózy, bez lepku a bez vajíčka

-       Individuálna diéta – vedia vyjsť v ústrety aj rodičom so špecifickými požiadavkami. Napríklad pri alergiách na orechy, citrusy a pod.

“Pri všetkých diétach dbáme na to, aby deti dostávali rovnako vyváženú a pestrú stravu. Suroviny svedomito nahrádzame podľa odborných odporúčaní, tak aby sa na tanieri jedlá všetkých detí podobali a deti si ich medzi sebou neporovnávali”, vysvetľuje zakladateľ projektu.

Pán Kohút rozumie, že  pre deti, ktoré boli roky zvyknuté na klasické chute štandardných pokrmov, môže byť náročnejšie si zvyknúť na chuť čerstvosti a doposiaľ neznáme ingrediencie: “Snažíme sa byť v komunikácii so školami i rodičmi čo najviac otvorení, ústretoví a flexibilní. Nás skutočne neurazí žiadna kritická spätná väzba, lebo aj pre nás je prioritou, aby bol prechod na vyváženejšiu stravu pre deti prirodzený, odnášali prázdne taniere alebo si pýtali duplu.” 

V záujme zachovania kvality jedla, sa zdravé bruško orientuje na Bratislavu a širšie okolie, avšak prostredníctvom odbornej konzultácie ponúka možnosť preškoliť personál akejkoľvek jedálne a kuchyne pre školstvo na celom Slovensku. V rámci konzultácie poskytne jedálničky, týždenné nutričné analýzy a kompletné poradenstvo  a dohľad nad novým prístupom k vareniu pre deti.

 

Kľúčoví dodávatelia projektu zdravé bruško:

Chlieb a pečivo – YEME Plnochutné potraviny SK

https://www.yeme.sk

Olivový olej – extra panenský za studena lisovaný neskorý zber s hodnotou acidity 0,3 priamo z Grécka z Thassosu

https://thassos.sk/e-shop/

Med – Ľudovít Gono, Čachtice SK

Hovädzie a teľacie mäso – Krava & CO Farma SK

https://kravaco.sk/farma/

Hydina – Top-Farm SK

https://www.top-farm.sk

Mliečne výrobky – Kunín CZ, Kukkonia SK

https://www.mlekarna-kunin.sk/vyrobky/mlieko/index.html

https://www.kukkoniashop.sk

Ovocie zelenina – poctivo si vyberáme slovenské produkty od rôznych dodávateľov

Vajcia – Top-Farm SK, Ovogal Farm  SK – výhradne z voľného výbehu, ak je nedostatok u dodávateľa, tak z podstielkového chovu

https://www.top-farm.sk

http://www.ovogalfarm.sk

Našou prioritou je nakupovať produkty od vymenovaných primárnych dodávateľov. Ak to nie je možné, tak hľadáme alternatívu iného kvalitného slovenského dodávateľa. 

Škôlky do ktorých dodáva jedlo zdravé bruško:

  • Krasňanko
  • Pinocchio
  • Záhradka
  • Múdre hlavičky
  • Benjamín Pezinok
  • Benjamín Senec
  • LittleBig
  • Múdre hranie
  • Školička
  • Foresta Kids
  • Škôlkáreň Podunajské Biskupice
  • Seahorse

V prípade záujmu o dodávku stravy alebo o odbornú konzultáciu školy, škôlky alebo školskej jedálne z Bratislavy a okolia, môžete spoluzakladateľa projektu zdravé bruško pána Kohúta kontaktovať tu: vladimir_kohut@food20.sk

Článok je pripravený v spolupráci s Mgr. Vladimírom Kohútom - zdravé bruško. 
Za Skutočne zdravá škola spracovala Andrea Jazbec.
zdravé bruško - dodávateľ skutočne zdravej stravy pre školy 1zdravé bruško - dodávateľ skutočne zdravej stravy pre školy 1zdravé bruško - dodávateľ skutočne zdravej stravy pre školy 1zdravé bruško - dodávateľ skutočne zdravej stravy pre školy 1zdravé bruško - dodávateľ skutočne zdravej stravy pre školy 1zdravé bruško - dodávateľ skutočne zdravej stravy pre školy 1zdravé bruško - dodávateľ skutočne zdravej stravy pre školy 1zdravé bruško - dodávateľ skutočne zdravej stravy pre školy 1zdravé bruško - dodávateľ skutočne zdravej stravy pre školy 1zdravé bruško - dodávateľ skutočne zdravej stravy pre školy 1zdravé bruško - dodávateľ skutočne zdravej stravy pre školy 1zdravé bruško - dodávateľ skutočne zdravej stravy pre školy 1
Späť na zoznam