Adamov dvor
Žiaci z prvého stupňa sa tento krát vidali na pútavu exkurziu priamo na Adamov dvor. Privítali ich tám manželia Lazorikovci, ktorí sa snažia o ekologické a udržateľné pestovanie plodín a chov domácich zvierat. Najskôr sme mali možnosť oboznámiť sa schovom domácich zvierat. Dozvedeli sme sa, ako sa o ne starať i aký úžitok nám prinášajú. Najviac sme sa potešili malým kačiatkam, ktoré sa čerstvo vyliahli. Je pravdou, že trochu neskôr, ale ako nás o. P. Lazorik ubezpečil, určite z ních vyrastú krásne kačky
Potom sme sa presunuli ku kamenej peci, nakoľko nás zmáhal hlad. No uhasiť ho nebolo také ľahké. Najskôr sme dostali inštruktáž ako správne zarobiť a vymiesiť cesto. Potom počas kysnutia sme si museli zaspievať, aby lepšie cesto vykyslo. Vypracovať z cesta placky už bola pre nás hračka. Pri peci nás čakal o. P. Lazorik, ktorý nám tieto posúchy piekol. V ich veľkej bylinkovej záhradke sme si mohli odtrhnuť bylinku, ktorá sa nám najviac hodila ku kyslej smotane. Toľko rozmanitej vône naraz bolo pre nás priveľa , tak nám nakoniec poradila p. Lazoriková. Takú voňavú dobrotu ste určite ešte neochutnali.
Keď sme sa nasýtili a trochu oddýchli, čakal nás labyrínt obilnín. Ak sme ním chceli prejsť museli sme ssplniť päť ťažkých úloh. Všetky sa týkali obilnín a pečiva. Naučili sme sa o obilninách, ktoré už nie su také známe ako napr. o prose, špalda, cícery, jačmeni ... , ako správne siať obilniny, ako zožať úrodu, ako pripraviť cesto na pečivo i ako sa oň podeliť. Bolo to ťažké, ale bludiskom sme našťastie prešli. Za odmenu sme sa mohli trochu zahrať na detskom ihrisku.
Potom sme sa presunuli na pole, kde Lazorikovci pestuju ekológickým spôsobom zeleninu. Vysvetlili nám, aký veľký prínos má tento typ zeleniny pre ľudský organizmus i pre prírodu. Keďže sme prešli úspešne testom, čakala nás opäť odmena. Tentokrát sme dostali debničku čerstvej voňavej mrkvy, ktorú sme si však museli sami zozbierať, očistiť a uložiť do debničky. Naše pani kuchárky nám z nej pripravia nielen skvelú desiatu, ale z nej ochutnajú aj žiaci druhého stupňa v rámci obeda v ŠJ.



















