Aj my chceme byť Skutočne zdravou školou

2. 2. 2024
Cirkevná ZŠ s MŠ Jána Krstiteľa, Partizánske

V tomto školskom roku sme sa aj na Cirkevnej základnej škole s materskou školou Jána Krstiteľa v Partizánskom rozhodli, že aj my chceme byť skutočne zdravou školou. Chceme, aby od nás zo školy vychádzali deti a mladí ľudia, ktorí majú pozitívny vzťah k jedlu a svojmu telu, vedia, čo mu prospieva viac a čo menej a k tomu všetkému si boli vedomí toho, ako to vplýva na prostredie, v ktorom žijú a na našu planétu.

Všetko sa to začalo účasťou na Skutočne zdravej konferencii v septembri 2023, vďaka čomu sme pochopili, že sme sa už na takúto cestu vydali, len sa potrebujeme trochu nechať viesť, inšpirovať  a nezastaviť sa. Učaroval nám prepracovaný program plný návodov a metodík, prehľadne spracované kritériá a v neposlednom rade aj rastúca komunita škôl. Sme vďační, že do nej teraz môžeme ako nováčikovia patriť a pokúsiť sa získať náš prvý certifikát.

Ako sme spomenuli, na ceste za zdravou školou nie sme úplní nováčikovia. Na našej škole sme sa plnohodnotnému a vyváženému jedlu, ktoré chutí našim žiakom, venovali už predtým ako sme spoznali projekt Skutočne zdravá škola. Pôsobila u nás výživová poradkyňa, ktorá nám „na mieru“ vymýšľala nutrične výživné a chutné jedlá. V určitom období deti jedlo hodnotili cestovinami, ktoré hádzali do odmerných valcov. Zorganizovali sme  aj ovocno-zeleninový deň, počas ktorého všetky triedy pripravovali vitamínové bomby pre ostatných žiakov školy. Rodičia sa stretávali na „Raňajkách pre rodičov“, kde si okrem svojich skúseností z oblasti výchovy a vzdelávania mohli podebatiť aj o strave svojich detí. Tému „zdravá desiata“ tiež rodičia prebrali na svojich raňajkách  a priniesli rôzne nápady a tipy, ako deťom desiatu pripravujú. Zároveň naša škola triedila odpad a dbala na čistiace prostriedky už pred registráciou do programu.

Častokrát sme ale zápasili s problémom, že žiaci zdravé jedlo odmietali, nechutilo im, alebo ho ani nepoznali a neochutnali. Preto ako najväčší benefit programu Skutočne zdravá škola vnímame osvetu a prostriedky na vzdelávanie žiakov, pedagógov, pracovníkov jedálne a napokon aj samotných rodičov.

Naša akčná skupina sa už stretáva a usilovne pracuje na zosúladení bronzových kritérií, ktoré už spĺňame a na vytvorení akčného plánu, ako ich dosiahnuť všetky. Predovšetkým sme sa rozhodli začať motivovaním a vzdelávaním našich žiakov o tom, ako sa stravovať s ohľadom na potreby nášho tela, potreby životného prostredia a odpadového hospodárstva.

Držte nám palce!

Aj my chceme byť Skutočne zdravou školou 1Aj my chceme byť Skutočne zdravou školou 1Aj my chceme byť Skutočne zdravou školou 1Aj my chceme byť Skutočne zdravou školou 1Aj my chceme byť Skutočne zdravou školou 1Aj my chceme byť Skutočne zdravou školou 1
Späť na zoznam