Audit odpadu v školskej jedálni
Prvý decembrový týždeň sme sa v našej škole venovali téme plytvanie potravinami a jedlom. Najskôr sme urobili podkast s p. riaditeľkou Skutočne zdravej školy p. Eva Blaho, ktorá nám odpovedala na naše otázky. Naši žiaci prvého stupňa sa so svojimi p. učiteľkami oboznámili s touto témou prostredníctvom prezentácie a venovali sa interaktívnym aktivitám zameraným na riešenie problematiky plytvania potravinami.
Žiaci druhého stupňa sa zamerali na hľadanie riešení ako znížiť množstvo odpadu v školskej jedálni. V decembri počas jedného týždňa každý deň chodili vážiť množstvo odpadu vyprodukované našou jedálňou. Výsledky nás šokovali. V našej školskej jedálni sa neuveriteľne plytvá s nezjedeným jedlom, a preto sme sa tento rok rozhodli, že to napravíme.
Našim prvým krokom bolo spýtať sa našich žiakov, či majú predstavu o množstve odpadu, ktorý naša jedáleň denne vyprodukuje. Na vyriešenie tohoto veľmi podstatného problému sme sa rozhodli osloviť priamo žiakov, aby ste sa sami rozhodli čo by ich motivovalo k tomu, aby viac šetrili jedlom. Tieto problémy riešil počas svojich stretnutí aj žiacky parlament.
Výsledkom boli dva zoznamy: ľahko realizovateľné a ťažšie realizovateľné opatrenia. Medzi ľahšie realizovateľné opatrenia patrili: menšie lyžičky k dezertom, soľ, korenie, bylinky na dochutenie, veku primeraná veľkosť porcie, umiestnenie skutočných fotiek jedál na TV vo vestibule, bezlaktózové mlieko, zrušenie neobľúbených polievok: mňam mňam, rybacia, mliečna, napísať výstižné názvy jedál do Edupage, zdieľanie jedla, ktoré si neprosím so spolužiakmi, hodnotenie jedál v Edupage, sledovanie menu a odhlasovanie sa z jedál, ktoré nechcem jesť.
V nasledujúcom období skúsime zrealizovať niektoré z týchto opatrení a po určitom čase váženie odpadu v jedálni zopakujeme. Už teraz sme zvedaví aké budú výsledky.