Audit v školskej jedálni – koľko jedla vyhadzujeme?
V rámci projektu Skutočne zdravá škola sme už tretíkrát na našej škole zorganizovali meranie odpadu, teda nedojedeného jedla, v školskej jedálni. V dňoch 9. až 11. júna vybraní žiaci našej školy opäť bližšie spoznali fungovanie školskej jedálne, ako sa vyberajú jedlá do jedálnička na daný týždeň a podľa čoho sa následne pripravujú. Dvaja žiaci každý deň pôsobili v zázemí školskej jedálne a z prvej ruky videli, ako prichádzajú vedrá nedojedeného jedla, ktoré následne vážili a zapisovali s p. kuchárkami. Ďalší žiaci v priestoroch jedálne od žiakov zisťovali, ako im chutí/nechutí pripravený obed a aké majú nápady na jeho vylepšenia.
Každoročne si dávame cieľ znižovať množstvo odpadu aspoň o 10%. Minulý rok sa nám to podarilo. Dovoľte nám uviesť výsledky tohtoročného merania:
Pondelok 9. 6. 2025
- 691 stravníkov
- 79,6 kg nedojedeného a neprevzatého jedla
- 115,19 g nedojedeného a neprevzatého jedla na žiaka
Utorok 10. 6. 2025
- 670 stravníkov
- 43,52 kg nedojedeného a neprevzatého jedla
- 64,95 g nedojedeného a neprevzatého jedla na žiaka
Streda 11. 6. 2025
- 685 stravníkov
- 59,10 kg nedojedeného a neprevzatého jedla
- 86,28 g nedojedeného a neprevzatého jedla na žiaka
V minuloročnom meraní sme dosiahli priemerne 63,52 kg na deň. Tento rok bol priemer 60,74 kg na deň. Nepodarilo sa nám naplniť cieľ zníženia o ďalších 10%, no teší nás, že množstvo odpadu sa aj tak znížilo. Stále si však uvedomujeme, že ide o veľmi veľké číslo odpadu. Neustále hľadáme spôsoby ako žiakov namotivovať k stravovaniu a dojedaniu obedov v školskej jedálni. Na najbližšom stretnutí akčného tímu to bude naša téma č. 1!