Fašiangy, Turíce

16. 2. 2023
Súkromná MŠ Lobelka, Liptovský Mikuláš

 Fašiangy boli a sú obdobím plným zábavy, plesov, maškarád a najmä dobrého jedla. Ide o obdobie od Troch kráľov, teda 6. januára, po Popolcovú stredu. Kedysi sa počas fašiangov dosýta hodovalo, pretože potom nasledoval pôst, ktorý sa v časoch minulých striktne dodržiaval. Aké dobroty máme počas fašiangov v Lobelke?

V Lobelke je atmosféra fašiangov v plnom prúde✨ Mali sme perfektný karneval, kde sa okrem tanca, smiechu a hudby nezabudlo ani na výborné jedlo

Naši Lobelkáči sa veľmi tešili na to, čo ich na stole čaká. Ovocné špízy, sušené jabĺčka, kvalitný džús. 
Príprava a vzhľad jedla bola tak lákavá, že sme si ani nevšimli, že nemáme tony sladkostí, lebo sme ich ani nepotrebovali❤️
Na obed nám náš Janko pripravil naozajstné prekvapenie, a to pizzu. Samozrejme, ako je v Lobelke zvykom, nebola len taká klasická, ako by každý čakal. Naši Lobelkáči mali možnosť vyskúšať pizzu bez syru a šunky. Táto pochúťka pozostáva zo špaldlovej múky, brokolice a paradajky. Poviem vám, deti ju zjedli úplne s rovnakou chuťou. 

Naše fašiangove menu spočíva aj z nasledovných jedál: Cviklovo-mrkvová polievočka, Morčacie rizoto, Domáce zemiakové knedle plnené bravčovým mäsom a kapustou, Cuketová polievka s feta syrom, Škvarkové pagáčiky, Pečené droby a samozrejme nemôžme vynechať ani šišky. 

Domáce fašiangové šišky sú tým najcharakteristickejším, čo fašiangy na prestretých stoloch odnepamäti poznajú. Šišky sa pripravujú z kysnutého cesta, ktoré sa po nakysnutí rozdelí na kolieska, do stredu sa urobí dierka a cesto sa vloží do rozpáleného oleja. Šišky sa opražia z oboch strán a po vytiahnutí z oleja sa nechajú odkvapkať na papieri na pečenie alebo servítke. Pri servírovaní sa do vopred vydarenej dierky pridá džem a každá šiška sa jemne posype práškovým cukrom.

Tak ako v živote aj na tanieri treba balans ⚖️
80% nášho jedálnička je zdravých poctivých jedál, no samozrejme, radi si niekedy doprajeme aj maličký dezertík a najmä, keď je na to výnimočný čas. 

Dobrú chuť z Lobelky❤️
 

Fašiangy, Turíce  1Fašiangy, Turíce  1Fašiangy, Turíce  1Fašiangy, Turíce  1Fašiangy, Turíce  1Fašiangy, Turíce  1Fašiangy, Turíce  1
Späť na zoznam