Podkast o plytvaní jedlom a potravinami
Dnes sme sa v ďalšom podkastovom špeciáli Rádia Hlboká, rozprávali o téme, ktorá sa týka každého z nás – o plytvaní jedlom a potravinami.
Často si neuvedomujeme, koľko potravín sa vyhodí doma, v školách či obchodoch. Naša hosťka, odborníčka na túto problematiku, Eva Blaho, nám vysvetlila, prečo je dôležité jedlom neplytvať a ako môžeme všetci prispieť k zmene.
Hovorili sme o tom, čo znamená „plytvanie jedlom“ a aké má dôsledky pre ľudí, prírodu a peniaze. Zamysleli sme sa nad tým, kde sa s plytvaním stretávame najčastejšie a aké sú najčastejšie chyby, ktoré robíme doma pri nakupovaní alebo skladovaní potravín. Zamerali sme sa na to, čo môžu urobiť rodičia a deti, aby sa doma vyhadzovalo menej jedla, ako môžu pomôcť školy – napríklad v jedálni alebo pri školských akciách. Vypýtali sme si jednoduché tipy alebo triky, ako využiť zvyšky jedla kreatívne a tiež sme sa zamysleli nad obdobím pred Vianocami v súvislosti s plytvaním jedla a potravinami. Nakoniec sme si navzájom pripomenuli, že jedlo je vzácne a zaslúži si, aby sme si ho vážili.
Sme vďační za všetky odpovede a podnety, ktoré sme zo Skutočne zdravej školy dostali, a ktoré môžeme prostredníctvom rádia zdieľať s deťmi.


