ŠVÁBKAfest v Lobelke

22. 10. 2022
Súkromná MŠ Lobelka, Liptovský Mikuláš

  Bol raz jeden malilinký zemiačik menom KRUMPLÍK. Narodil sa a ležal  vo svojej čiernej perinke zakrytý až po uši. Akurát sa už trošku začal nudiť. Všetko ho svrbelo a omínalo. S tým mu pomohli našli Lobelkáči, vytiahli KRUMPLÍKA zo zeme a ukázali mu farebný svet.

Neukázali mu len okolité krásy, ale našli mu aj kamarátov (švábku, zemiaky, zemky, bandurky, krumple, grule, erteple,...). Ako tak KRUMPLÍK rástol aj so svojimi kamarátmi, bolo ich treba odvážiť a poslať vo vreciach na Zemiakovú školu. V škole sa naučili, ako sa delikátne uvariť, upiecť v pahrebe, ako sa postískať s múkou a celý život prežiť naplno.  

... takto začínal príbeh nášho ŠVÁBKAfestu v Lobelke. Jedného dňa sa naši Lobelkáči vydali na „zemiakovú brigádu“ do neďalekej dedinky Bobrovec. Tam pod dohľadom skutočných farmárov, traktoristov vyorali a zbierali zemiaky. To samozrejme nie je všetko. Zemiaky bolo potrebné správne potriediť  - podľa veľkosti ich zatriedili do kategórií (sadienka, drobná a veľká „švábka“ ).  O pestovaní zemiakov sme sa dozvedeli mnoho zaujímavostí. Už vieme, kedy je ich potrebné zasadiť a ohŕňať. Tiež, že je dôležité sledovať či sa na nich nerozmnožili pásavky zemiakové a kedy je správny čas na ich vyoranie. Nahliadnuť na to, ako nám to išlo môžete aj tu IG alebo FB.

„Nech sa páči, pochutnajte si u nás.“ Takto sme vítali chlebom, maslom a soľou všetkých rodičov u nás na dvore, na ŠVÁBKAfeste, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou Liptova.  „Vstupenkou“ na ŠVÁBKAfest bolo priniesť čo najdivotvornejší zemiačik, ktorý sa nachádzal u každého v pivnici. Švábka divov sa objavilo u nás naozaj veľa a výber tých najdivotvornejších prebehol pod dohľadom Lobelkáčov. Odmenou bol skvelý švábkový chlebík z našej regionálnej pekárne Moment. Každý z nás priložil ruku k dielu, pretože pár zemiakov bolo treba ešte vykopať. Vrecia na zemiaky boli poškodené a tak spojili sily a vrecia zašili tak, aby sa nám zemiaky nerozkotúľali po okolí. Fúrikovanie zvládol každý bravúrne, ponakladali sme nielen vrecia so zemiakmi, ale aj samých seba. Pri dlabaní zemiakových lampášikov, ktoré by nám vznikal bioodpad, ktorého by bola veľká škoda. Zúžitkovali sme zvyšky a vyčarovali sme z nich zemiakové šúľančeky.

Odkiaľ to ale rozvoniavalo? No predsa z našej poľnej kuchyne. Kde náš kuchár Janko spolu s Lobelkáčmi pripravoval pečené zemiaky v pahrebe, ktoré si každý podľa seba dochutil poctivým masielkom a soľou. To Vám bola maškrta.

Aby ste aj Vy mohli byť aspoň na chvíľku súčasťou nášho ŠVÁBKAfestu, ráčte vstúpiť k nám IG alebo FB :)  

ŠVÁBKAfest v Lobelke  1ŠVÁBKAfest v Lobelke  1ŠVÁBKAfest v Lobelke  1ŠVÁBKAfest v Lobelke  1ŠVÁBKAfest v Lobelke  1ŠVÁBKAfest v Lobelke  1ŠVÁBKAfest v Lobelke  1ŠVÁBKAfest v Lobelke  1ŠVÁBKAfest v Lobelke  1ŠVÁBKAfest v Lobelke  1ŠVÁBKAfest v Lobelke  1ŠVÁBKAfest v Lobelke  1
Späť na zoznam