Týždeň zdravia - upiekli sme si vlastný chlieb
Uplynulý týždeň sa žiaci prvého stupňa zapojili do akcie Hovorme o jedle, ktorá sa niesla v duchu podpory zdravej výživy a správnych stravovacích návykov. Každý deň bol venovaný jednej potravinovej téme a priniesol deťom množstvo zážitkov, poznatkov i chutných ochutnávok.
V pondelok sa deti zoznámili s prípravou tradičného chleba – videli, ako sa miesi cesto, kysne aj pečie. Vyskúšali si miesenie cesta vlastnými rukami, spoznali rôzne druhy múky a ochutnali domáce chlebíky. Uvedomili si, že chlieb je základná potravina, ktorá patrí k zdravej a vyváženej strave.
Utorok patril ovociu. Žiaci prišli oblečení vo veselých farbách, ktoré ovocie symbolizujú, a pripravili si v triedach malé ovocné hostiny. Štvrtáci sa naučili, ako sa ovocie suší a prečo je vhodné aj ako zdravá alternatíva sladkostí. Na výtvarnej výchove vznikli nádherné ovocné obrázky, ktoré pripomínajú, že ovocie má v jedálničku svoje nezastupiteľné miesto.
V stredu sme sa zamerali na mlieko. Žiaci si zábavnou formou vyskúšali, ako sa dojí kravička (hoci len kartónová) a dozvedeli sa, prečo sú mliečne výrobky dôležité pre rast a zdravý vývoj kostí a zubov.
Vo štvrtok sme objavovali strukoviny. Deti spoznali ich rozmanitosť, tretiaci ich využili na tvorivé práce a pritom sa rozprávali o tom, aké sú strukoviny výživné a bohaté na rastlinné bielkoviny.
Na záver týždňa sa štvrtáci venovali téme cukry, soli a tuky. Vďaka pokusu s kryštalizáciou soli pochopili, ako sa látky menia pôsobením vody a tepla, no zároveň sa dozvedeli, že soľ či cukor treba prijímať s mierou, pretože len vyvážená strava prospieva zdraviu.
Celý týždeň bol pre žiakov nielen zábavným objavovaním potravín, ale aj praktickou cestou k pochopeniu, že správne stravovanie je základom zdravia, energie a dobrej nálady.