Vzácna návšteva odborníkov na zdravú stravu z EÚ

7. 11. 2023
ZŠ Vazovova 4, Bratislava

Dobrý deň, "zdravoškoláci"! 

26. október 2023 bol pre našu školu dňom s veľkým "D". Prišli nás navštíviť odborníci na zdravú stravu z EÚ, dokonca pozvanie prijala aj pani ministerska školstva zo Sarejeva. Zvedaví na nás a našu prácu v oblasti zdravej stravy boli aj predstavitelia projektu SchoolFood4change, ktorí spolupracujú s iniciatívou Skutočne zdravá škola.

Na úvod sme mali nachystaný prípitok z dielne Dobrého ježka a naša šikovná druháčka dojala celé publikum svojím čarovným ľudovým tancom, ktorým sme chceli tejto návšteve ukázať kúsok nášho folklóru. Pani riaditeľka pozdvihla čašu a krátkym vtipným príhovorom oficiálne otvorila akciu.

Po príjemnom úvode sme mali blok prezentácií o školskom stravovacom systéme a spôsoboch, ako ho môžeme vylepšiť, predstavili sme našu školu a aktivity, ktoré súvisia s edukáciou žiakov ohľadom zdravého a chutného stravovania a oboznámili sme návštevu s našou ďalšou aktivitou, ktorá súvisí s iniciatívou Aktívna škola. Žiačka siedmeho ročníka profesionalne po anglicky porozprávala o svojom zážitku z Hotelovej akadémie Mikovíniho, kde sme boli spolu aj s piatakmi. 

Po prezentáciách sa vzácni hostia pobrali pozrieť, ako prebieha vyučovanie hodiny Viem, čo zjem, na ktorej sa porozprávali aj s našimi piatakmi a tí sa veru nedali zahanbiť, lebo im milou angličtinou rozpovedali svoje dojmy z tohto predmetu. 

Po tejto spoločnej aktivite sa "účastníci zdravého zájazdu" rozdelili do skupín a postupne si pozreli našu bohatú bylinkovú záhradku, kde pestujeme oregano, bazalku, mätu, medovku, rozmarín, bobkový list a iné bylinky, ktoré potom používajú malí "masteršéfovia" v žiackej kuchynke, kde sa priúčajú kulinárskemu umeniu. Títo žiaci ponúkli návšteve vlastnoručne pripravené sladké i slané maškrty. Veľký úspech zožala aj multisenzorická miestnosť, kam sa chodia odreagovať žiaci i učitelia po náročnom dni.

Na záver sme mali spoločný obed v školskej jedálni, kde sa naše pani kuchárky blysli svojím umením a ukázali, že aj školská jedáleň dokáže variť chutne a zdravo. Všetci hladoši si pochutili na cícerovej polievke, zeleninových karbonátkoch či kuracom šaláte.

Z tvárí všetkých návštevníkov i nás, hostiteľov, sa dala čítať spokojnosť a radosť, že akcia dopadla na výbornú.

Foto paparazzi nás všade prenasledoval a všetko zdokumentoval, aby ste si aj Vy mohli s nami užiť tento deň.

Verím, že sa Vám to bude páčiť! 

Vzácna návšteva odborníkov na zdravú stravu z EÚ  1Vzácna návšteva odborníkov na zdravú stravu z EÚ  1Vzácna návšteva odborníkov na zdravú stravu z EÚ  1Vzácna návšteva odborníkov na zdravú stravu z EÚ  1Vzácna návšteva odborníkov na zdravú stravu z EÚ  1Vzácna návšteva odborníkov na zdravú stravu z EÚ  1Vzácna návšteva odborníkov na zdravú stravu z EÚ  1Vzácna návšteva odborníkov na zdravú stravu z EÚ  1Vzácna návšteva odborníkov na zdravú stravu z EÚ  1Vzácna návšteva odborníkov na zdravú stravu z EÚ  1Vzácna návšteva odborníkov na zdravú stravu z EÚ  1Vzácna návšteva odborníkov na zdravú stravu z EÚ  1Vzácna návšteva odborníkov na zdravú stravu z EÚ  1
Späť na zoznam