Kuchárky sú srdcom programu

Program Skutočne zdravá škola bol vytvorený ako rámec pre pozitívnu zmenu, aj ako nástroj pre učenie detí, odkiaľ jedlo pochádza, ako sa vyrába a pripravuje a ako má vyzerať zdravý, výživný a chutný pokrm. Pani kuchárky v školských jedálňach sú tie, ktoré túto zmenu pomáhajú realizovať.

Pani kuchárky sú srdcom celého programu. 

  • Školy, ktoré program realizujú s najväčším úspechom, sú práve tie, ktoré angažovali kuchárky do centra diania programu a zapojili ich do zmien.
  • Pani kuchárky môžu inšpirovať a motivovať žiakov k tomu, aby si vyberali zdravé pokrmy, môžu pretvoriť jedáleň na príjemný priestor. Môžu sa podeliť o svoje vedomosti a zručnosti napríklad s rodičmi či s žiakmi na hodinách varenia alebo popoludňajších krúžkoch varenia. Môžu sa zapojiť do rôznych aktivít v priebehu roka a urobiť tak zo školskej jedálne centrum programu Skutočne zdravá škola.

Návody a tipy

V tejto záložke nájdete návody a tipy pre vedúcich a pracovníkov školských kuchýň, ako splniť kritériá programu Skutočne zdravá škola.

Kritéria programu vzťahujúce sa na školské kuchyne

Program Skutočne zdravá škola alebo škôlka je komplexný program, do ktorého je zapojená celá škola. Nie je to program iba pre školskú kuchyňu. Avšak to, čo sa odohráva v školskej kuchyni má zásadný význam pre úspešné plnenie kritérií programu.

Na prevádzku školských kuchýň sa uplatňujú tieto kritéria z oblasti "Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu" pre školy a tieto kritéria pre škôlky. Kritéria si dôkladne preštudujte. Tieto návody pre a  obsahujú tiež opis indikátorov, ktorými budete preukazovať ich splnenie. V prípade potreby vám radi odpovieme na vaše otázky.

  • Nepovolené prísady / aditíva - zoznam prísad, ktoré kritériá programu nedovoľujú

  • Prehľad (definícia) čerstvých surovín - prehľad a definície čerstvých surovín podľa kritérií programu

  • Sezónny kalendár ovocia a zeleniny - Aby sme vám uľahčili výber surovín vhodných na použitie podľa aktuálnej sezóny, pripravili sme pre vás sezónny kalendár ovocia a zeleniny

  • Metodický manuál Skutočne zdravej školskej kuchyne - pomôcka ako implementovať kritériá Skutočne zdravej školy týkajúce sa jedálne a prevádzky školskej kuchyne

  • Čítame etikety - je pomôckou pri výbere správnych a kvalitných potravín do školských jedální. Použite ho pre kontrolu nevhodných aditív v nakupovaných výrobkoch.

  • Značky so zárukou - plagát, ktorý zoznamuje so značkami kvality, ktoré je možné nájsťna potravinách v SR. Popisuje podrobne vlastnosti a súvislosti tých nejznámejších značiek, a to: Bio, Európska značka kvality, Slovenská potravina alebo Slovenský poľnohospodársky produkt, Regionálny poľnohospodársky produkt alebo Regionálna potravina, Farmársky poľnohospodársky produkt alebo Farmárska potravina, Vyrobené na Slovensku, Značka kvality SK, Environmentálne vhodný produkt, EU Ecolabel, Sustainable Agriculture Network, Demeter, Fair trade.

Ďalšie vzdelávanie

Ponuka vzdelávacích školení pre pracovníkov školských kuchýň je aktuálne v riešení.

Zdravý tanier - praktická pomôcka zdravej výživy

Od koho nakupovať - ​​Skutočne zdraví dodávatelia

Ako úspešne zaradiť regionálne produkty na menu vašej jedálne: Návod je určený vedúcim prevádzok školského stravovania aj všetkým záujemcom o spoluprácu s miestnymi farmármi. Ponúka možnosti, ako nájsť kreatívne možnosti zavedenia čerstvých miestnych produktov do takmer každého stravovacieho zariadenia.

Tu nájdete mapu a zoznam preverených dodávateľov kvalitných potravín a produktov, ktoré spĺňajú kritériá programu Skutočne zdravá škola.

Doloženie pôvodu mäsa, vajec a čerstvých potravín a biopotravín

Kritériá programu Skutočne zdravá škola v oblasti Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu požadujú od školských jedální, aby nakupovali výrobky pochádzajúce zo svojho alebo susedného kraja, v prípade mäsa zo zvierat chovaných v Slovenskej republike. 

  • Doloženie pôvodu mäsa a čerstvých potravín: rady a tipy (v riešení)
  • Doloženie pôvodu potravín - list Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (v riešení)
  • Vyhľadanie pôvodu hovädzieho mäsa (v riešení)
  • Vyhľadanie pôvodu vajec (v riešení). Pre splnenie bronzových kritérií odporúčame vajcia "0", "1", alebo "2", od strieborných kritérií potom požadujeme používanie len vajec "1" alebo "0". Používanie vajec "3" - vajcia nosnice v klietkach, by jedáleň Skutočne zdravé školy nemala používať nikdy.
  • Zoznam producentov bio vajec: zoznam vybraných producentov vajec z kontrolovaných ekologických chovov (v riešení)
  • Vyhľadávanie subjektov z ekologického poľnohospodárstva: na tejto stránke Ministerstva pôdohospodárstva (v riešení) zistíte, či firma alebo fyzická osoba, ktorá vám ponúka bioprodukty alebo biopotraviny, má platný certifikát. Môžete si tiež overiť pôvod už nakúpeného bioproduktov či biopotraviny.
  • Odporúčania pre nákup rýb - návod, ako vybrať ryby z udržateľných chovov, ktoré značky sú dôležité, kde kúpite 
  • Odporúčania pre nákup vajec - návod, ako vybrať vajcia zo šetrných chovov, čo znamenajú značky na vajciach 
  • Odporúčania pre nákup pečiva - návod, podľa čoho vyberať kvalitné pečivo, rozdiel medzi kváskom a droždím a ideálne zloženie pečiva

CIELE PRE ŠKOLSKÚ JEDÁLEŇ 

  • predchádzať vytváraniu veľkých zásob mrazenými a konzervovanými potravinami
  • získať väčšiu istotu pri dennom objednávaní čerstvej zeleniny, ovocia a mäsa zo slovenských zdrojov
  • používať tieto argumenty aj pri komunikácii s rodičmi a zvýšiť tak ich dôveru v školskú jedáleň
  • zoznámiť deti s personálom jedálne počas workshopov a debát v triedach, čo má veľmi pozitívny vplyv na vzťah k jedlu. Deti prirodzene lepšie akceptujú jedlo z rúk niekoho, koho poznajú a hovoril s nimi napríklad o zdravej strave, obľúbených receptoch v ŠJ a pod. 
  • zaviesť nové recepty a receptúry z dostupných MSN vzhľadom na detské chute (nepodávať miešané šaláty, ale len surovú zeleninu a ovocie a deti si prípadne dochutia, nepodávať diétne polievky ako rascová apod.)